Átkelt a haderő a Tiszán, de szárazon maradt a puskapor + videó

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlat részeként katonai konvojok haladtak át a Tiszasüly és Tiszaroff között kialakított alkalmi hídon, miközben a biztosító erők különböző szimulált támadásokat hárítottak el.

Forrás: honvedelem.hu2023. 11. 14. 15:31
honvédség, lynx, harcjármű, hadgyakorlat, átkelés Forrás: honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízi átkelést hajtott végre a Tiszán létesített ideiglenes pontonhídon a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport – adta hírül holnapján a honvédség. 

A honvédség Mi–24P harci helikoptere biztosítja a pontonon való átkelést. Forrás: Honvédelem.hu

A katonáknak több szimulált támadással kellett megküzdeniük, egy ízben az egyik biztosító naszádot érte támadás, máskor pedig vegyi csapást szenvedett a konvoj. Mindezek ellenére az utolsó alegység is biztonságosan átért a túlpartra. A mozzanat legfontosabb eleme mégsem a közelharc, hanem a különböző egységek közti hatékony és folyamatos kommunikáció biztosítása volt.

Az átkelő környezetének biztosítása is kiemelt feladat. Forrás: Honvédelem.hu

– A vízi átkeléssel a többnemzeti csapatok mozgásszabadságát biztosítjuk – mondta Atkári Tamás főhadnagy, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, Hídépítő Zászlóalj mozgástámogató század parancsnoka. Az egység Törzstámogató Szakaszának parancsnoka, Pomázi Levente hadnagy elmondta: a főzőpont üzemeltetése, a szállítás szervezése és a napi kiszolgálás mellett a karbantartó és a javítópont állománya szállítja az üzemanyagot, végzi a folyamatos technikai ellátást, az alkatrész- és eszközutánpótlást, valamint koordinálja a tehergépjármű-oszlopmeneteket is.

Horvát M–ATV aknavédett páncélozott terepjáró kel át a hadi hídon. Forrás: Honvédelem.hu

Amellett, hogy a gyakorlat az aktív és tartalékos katonák számára is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelent, egyben mérföldkő a tiszt- és altisztjelöltek oktatásában is. Hiszen először szembesülnek az „éles” bevetés gyakorlati problémáival, amiről eddig csak elméletben tanultak az egyetem falai között.

Olasz Iveco LMV könnyű páncélkocsik a pontonhídon. Forrás: Honvédelem.hu

A Tiszán átvezető hadi híd elemeinek összekapcsolását például a műszaki katonák az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjeivel együtt végezték, a tiszaroffi tábor biztosításáért és őrzéséért pedig az Acélkocka képzésben részt vevő altisztjelöltek feleltek.

– A hídkompok vízre tétele után építettünk két félhidat, amit felúsztattunk a hídtengelybe, majd összekapcsoltuk őket. Munkánkat a tisztjelöltek segítették, akik ezáltal betekinthettek az építés mozzanataiba és ízelítőt kaptak a parancsnoki munkából is – részletezte Atkári Tamás főhadnagy.

Borítókép: Olasz Centauro páncélvadász harcjármű a gyakorlaton (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.