Az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére lehet az elfogott számlagyáros jogász + videó

Közleményben reagált a civil szervezet.

Forrás: Mandiner2023. 11. 30. 16:03
null
Borítókép: A letartóztatás pillanata (Fotó: Képernyőfotó - YouTube)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás – értesült a Mandiner.

A napokban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy hatalmas méreteket öltő számlagyár működtetőjére, egy praxisától eltiltott ügyvédre.

A Mandiner egyik olvasója szerint a felvételen szereplő jogász nem más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Ezt a feltételezést támaszthatja alá, hogy a NAV közleménye szerint az ügyben letartóztatott férfi harminchét éves, és Vig Mór is 1986-ban született. De ami még ennél is beszédesebb lehet, hogy az ügyvédi kamara nyilvántartásában Vig Mór neve mellett az a bejegyzés szerepel, hogy státusa törölt, ügyvédi igazolványa érvénytelen.

A Mandiner egyelőre nem tudta elérni Vig Dávidot, így nem tudták tőle megkérdezni, hogy a szóban forgó férfi valóban az ő testvére-e.

A számlagyárról eddig annyit lehet tudni, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

A pénzügyőr nyomozók két kábítószer- és pénzkereső szolgálati kutya segítségével 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt.

A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem állt, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt a hatóságok szerint. Hozzátették: a férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

A nyomozó hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen. A bíróság a feltárt körülményeket megvizsgálva a letartóztatása mellett döntött. A NAV szerda délután tett közzé a rajtaütésekről egy hosszabb videót a közösségi médiában.

 

Ellentámadásba lendült az Amnesty International Magyarország

Az Amnesty International Magyarország késő este szűkszavú közleményben reagált cikkünkre. Azt írták, hogy a sajtóból értesültek „arról a folyamatban lévő büntetőeljárásról, amelyben a hírek szerint egy gazdasági társaság vezetője adóelkerülést célzó tevékenységet folytatott”. A civil szervezet érdemben nem tért ki arra az értesülésre, miszerint a számlagyár ügyével kapcsolatba hozott 37 éves felfüggesztett ügyvéd Vig Dávid igazgató testvére lehet, mindössze annyit állapítottak meg: „A cikkekben ezt a férfit az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérével azonosították.”

Az Indul az újabb lejárató kampány a civilek ellen? című közleményükben úgy fogalmaztak: „Bízunk abban, hogy a történteket egy független és pártatlan eljárásban vizsgálják ki, és nem eszközként használják a szervezetünk ellen. Reméljük, hogy nem egy újabb, a független civil szféra elleni lejárató kampánysorozat kezdetét látjuk, miközben a kormány ismét egy jogellenes törvényt akar elfogadtatni, amely alaptalan, megbélyegző és félelemkeltő eljárásoknak teheti ki a közéleti kérdésekben megszólalókat.”

A „jogellenes törvény”, melyre hivatkoznak, a szuverenitásvédelmi törvény, amit az Amnesty International Magyarország és több más, Soros György alapítványaihoz közel álló civil szervezet „önkényvédelmi törvénynek” nevez, és azért bírálják, mert a kormány a dollárbaloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányára válaszul nyújtotta be, hogy gátolja a hazai politika külföldről történő befolyásolását.

Borítókép: A letartóztatás (Forrás: NAV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.