Az előválasztás szelleme kísérti a baloldalt

Gelencsér Ferenc emlékei igencsak megszépültek az elmúlt másfél évben, a Momentum elnök közösségi oldalán arra utal, hogy jövőre újra előválasztást kellene tartani.

2023. 11. 09. 7:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„662 353. Ennyi ember vett részt a 2021-es előválasztás második fordulójában.” – írta Facebook–oldalán Gelencsér Ferenc, felidézve a 2022-es előválasztás adatait. A Momentum elnöke arra is kitért, az előválasztás egy olyan eszköznek bizonyult, amely hatalmas számban mozgatta meg a változást akarókat országszerte.

– Az emberek mégis az utcákra tódultak, és örömmel vettek részt egy olyan folyamatban, amelyben volt beleszólásuk abba, hogy ki állhasson szemben az állampárt jelöltjeivel – fogalmazott Gelencsér, aki egyben bátorságra is buzdított, és azt mondta, nem szabad megijedni ettől a lehetőségtől sem. 

A Momentum elnöke csupán azt felejtette el, hogy az előválasztás nekik nem hozott túl nagy sikert, sőt még a párt táborából is átszavaztak inkább Márki-Zay Péterre, Fekete-Győr András pedig elbúcsúzott a pártelnöki pozíciójától. 

 

Márki-Zay Péter is előválasztásra buzdítja a baloldali szereplőket Miskolcon, két hete ugyanis felajánlotta, hogy akár segítenek megszervezni is, mert az egykori miniszterelnök-jelölt aggódik a Miskolcon kialakult helyzet miatt: nevezetesen amiatt, mert a baloldal két jelöltet is indít a jövő évi önkormányzati választáson. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke néhány hete közölte, hogy Veres Pál, a jelenlegi polgármester ellenfeleként Hegedűs Andreát indítja a DK és az LMP. A bejelentés nem aratott osztatlan sikert. Néhány napja pedig durván összeveszett a Miskolcot irányító balliberális Velünk a Város frakció tagja a közösségi médiában, egy 2019-es választási anomália kapcsán kezdtek személyeskedésbe a politikusok, ahol rasszistázást és zsidózást is emlegettek.

Két ellenzéki induló azonban garancia arra, hogy Miskolcnak 2024-től újra fideszes polgármestere és közgyűlése legyen – ezt pedig egyetlen tisztességes ellenzéki sem szeretné

– írta Facebook-bejegyzésében az egykori ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki szerint, amennyiben az egymásnak feszülő ellenzéki pártok és politikusok nem képesek az együttműködésre, közös megállapodásra, akkor előválasztással kell dönteni. A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke közösségi három követelést is megfogalmazott „minden miskolci ellenzéki felé”, amelyben arra kéri a politikusokat, hogy tegyenek még egy utolsó kísérletet az egyezségre és a teljes ellenzék közös indulására, és amennyiben ez nem vezet eredményre, egyezzenek meg az előválasztás feltételeiről a 2021-es tapasztalatok birtokában – az időzítés, felügyelet, visszaélések megelőzése tekintetében. – A miskolci polgárokat pedig arra kérjük, védjék meg városukat a pártoskodástól, széthúzástól és árulástól: csak olyan jelöltekre szavazzanak jövőre, aki hajlandó volt egy előválasztáson történő megmérettetésre, és megnyerte – fűzte hozzá Márki-Zay Péter. 

 

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.