Benyújtották az új idegenrendészeti törvényt, ezek lesznek a változások

Benyújtotta a kormány az új, átfogó idegenrendészeti törvényt, amely jelentős szigorítást jelent az eddigi szabályozáshoz képest. Ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: a módosítással az érintett személyek kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd lefolytatni. A Belügyminisztérium leszögezte: csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

2023. 11. 15. 12:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta a kormány az új, átfogó idegenrendészeti törvényt, amely jelentős szigorítást jelent az eddigi szabályozáshoz képest – tájékoztatta a Belügyminisztérium szerdán az MTI-t. Mint írták, a szigorításra a tömeges migráció miatt van szükség. Magyarország a magyaroké, és a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg – szögezték le.

Ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek korábban elmondta:

a módosítással az érintett személyek kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd lefolytatni.

Hozzátette: ha valaki nem tartja be az együttélés szabályait, azonnal kitoloncolják az országból, és ez a külföldi vendégmunkások esetében is érvényes lesz. Az alkotmányjogász kifejtette, az illegális tartózkodás megszüntetése kétlépéses eljárásban történik: először létrejön egy kiutasítási határozat, amely megnyitja az önkéntes távozás időszakát.

Ezt követően amennyiben szükséges, megszületik a kitoloncolási határozat, amely már idegenrendészeti őrizettel is járhat, majd kitoloncolással végződik. A vonatkozó EU-s szabályozás alapján a nem uniós állampolgár illegális tartózkodása esetén a kiutasítási határozat önkéntes távozásra hét és harminc nap közötti időtartamot engedélyezhet, amely megrövidíthető, de akár azonnali kiutasítással is végződhet. Ezt abban az esetben tehetik meg a hatóságok, ha fennáll a kockázat, hogy az illegálisan az országban tartózkodó nem uniós állampolgár

  • el fog menekülni,
  • hamis kérelmet nyújtott be vagy 
  • kockázatot jelent a közbiztonság/nemzetbiztonság számára.

Ez a gyakorlatban azonnali kiutasítást jelent.

 

Azonnali kiutasítás

Világosan kell szabályozni, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan, és nem hosszabbítható meg automatikusan – emelte ki a tárca. Hozzátették: a kormány ezért új, átfogó törvény alkotására tesz javaslatot, amely szigorítja és egyértelművé teszi a külföldi állampolgárok Magyarországon való tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit. 

Magyarország szuverén állam, ezért maga határozza meg, hogy kit enged a területére, és mindenkitől elvárjuk, hogy a magyar törvényeket és az együttélés magyar normáit tartsa be

– szögezték le. Aki a magyar törvényeket és a magyar szabályokat nem tiszteli, annak azonnal el kell hagynia az ország területét. Ha Magyarország területét nem hagyja el önként, akkor törvényesen, de határozottan el kell távolítani – közölte a tárca. A részleteket ismertetve azt írták: a törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni, és 

külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha arra magyar munkavállaló nem vállalkozik.

 

Magyarországon tartózkodni nem alapjog

Ezért minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni – tették hozzá.

Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot – emelte ki a Belügyminisztérium. Azt is leszögezték, hogy a magyarországi tartózkodás idegen állam polgárának nem alapjog. Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon. Harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén a magyar állam engedélye esetén tartózkodhat vagy vállalhat munkát, kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe – foglalta össze a Belügyminisztérium.

 

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.