Czomba Sándor: Óriási vállalást tett a kormány a béremeléssel

A politikus szerint hatalmas feladatot vállalt a kormány az inflációból való kilábalás közepette.

2023. 11. 21. 21:25
CZOMBA Sándor
Veszprém, 2023. június 15. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Joint Venture Szövetség gazdaságélénkítõ programsorozata, a Country Ride elsõ állomásán Veszprémben 2023. június 15-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A minimálbér tizenöt és a garantált bérminimum tízszázalékos emelése ilyen gazdasági körülmények között, az inflációból való kilábalás közepette, egy óriási vállalás – jelentette ki Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Ez különösen igaz a munkáltatók esetében, ugyanis a munkaadói oldal hangsúlyozta: annak, hogy ilyen magas emelést fogadtak el, nemcsak gazdasági, hanem szociális jellege is van – tette hozzá az államtitkár, majd rámutatott:

a béremeléseket tekintve az államnak is van feladata, hiszen az állami vállalatokon és az ellátásokon keresztül ennek költségvetési hatása van.

– A tárgyalópartnerek közül mindenki belátta, a gazdaság számára fontos, hogy minél gyorsabban és egyértelműbben üzenjenek. Hiszen ahhoz, hogy jövőre a gazdaság magához térve érdemben tudjon növekedni, ahhoz a fogyasztásnak is növekedni kell, az pedig nem fog másként menni, csak ha a reálkeresetek emelkednek – fogalmazott Czomba Sándor, majd rámutatott: 

az átlagkeresetek a reálkeresetek szempontjából is növekedni fognak jövőre, hiszen nagyjából négyszázalékos GDP-növekedéssel és hatszázalékos inflációval számolnak.

A politikus közölte: annak is üzenetértéke van, hogy a minimálbér nem jövő év januárjától, hanem már idén december elsejétől emelkedik. 

– Ez gesztusértékű a munkavállalói és a munkaadói oldalról is, hogy valamiféle kompenzáció az idei évi nehézségek miatt már decemberben a fizetésekben is megjelenjen

 – jelentette ki az államtitkár.

Uszít a vendégmunkások ellen a baloldal

Czomba Sándor a rádióban és a televíziós interjúban is kitért a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó törvény tervezetére, amelynek kedden kezdődik az általános vitája az Országgyűlésben. Ezzel összefüggésben a rádiós műsorvezető megjegyezte, hogy az ellenzék következetesen félmillió migráns munkásról beszél, amelyek veszélyeztetik a magyar munkavállalók lehetőségeit itthon.

Erre reagálva Czomba Sándor kijelentette: 

az ellenzék egyértelműen politikai fogást keres, próbál ebből ügyet csinálni, felfújni.

Aki harmadik országból érkezik, azért jön, hogy átmenetileg a gazdasági növekedéshez szükséges munkás kezet biztosítsa, de egyértelműen szabályozni fogják például, hogy mikor, honnan és milyen feltételekkel érkezhet és meddig tartózkodhat az országban – magyarázta Czomba Sándor, majd rámutatott: „senkinek nem kell félnie Magyarországon a harmadik országbeli munkavállalótól, mert addig, ameddig magyart találunk és elvállalja a munkát, addig az övé lesz a munka”.

Borítókép: Czomba Sándor (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.