Ügyészségi nyomozás folyik az Eötvös-botrány ügyében

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen nyomoznak az Eötvös József Gimnáziumot érintő vesztegetési ügyben – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Sikerült elérnünk Moss László igazgatót is, aki közölte, hogy nincs információja az ügyről, és őt meg sem keresték. Moss továbbra is tagadta az ellene felhozott vádakat.

2023. 11. 14. 4:56
Eötvös
20230131 Budapest Eötvös József Gimnázium Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatban van a nyomozás a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen a fővárosi Eötvös József Gimná­zium idén kirobbant korrupciós ügyé­ben – tájékoztatta lapunkat a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a gyanú szerint vesztegetési pénz kellett ahhoz az iskolában, hogy azokat a diákokat is felvegyék az elit iskolák között számontartott intézménybe, akiknek nem sikerült a hivatalos felvételi. Egy hangfelvétel alapján arra lehetett következtetni, hogy a korrupt beiskoláztatási rendszert ráadásul az igazgató és az iskolához tartozó alapítvány vezetője működtethette.

Eötvös Gimnázium
Az Eötvös Gimnázium igazgatója korábban nem volt hajlandó reagálni kollégánk kérdésére

Nyomozás Moss László igazgató ügyében 

– Az ügy kapcsán eddig semmiféle információt nem kaptam, senki nem keresett meg. Továbbra is fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy részemről nem történt törvénytelenség – válaszolta lapunk kérdésére Moss László igazgató, aki nem mondott le tisztségéről, továbbra is ő vezeti a középfokú oktatási intézményt. Az intézményvezető korábban hallgatásba menekült a Mediaworks kérdései elől, amikor a riporter kérdezte az ügyről, nem kívánta kommentálni a botrányt, azt kérve munkatársunktól, hogy ne kövesse az utcán és ne kérdezgesse őt.

Milyen korrupciós botrány volt az Eötvös József Gimnáziumban?

Mint emlékezetes, a Metropolhoz eljuttatott hangfelvételből arra lehetett következtetni, hogy Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntarthatott iskolai helyeket az írásbelit egyébként elbukó gyerekek felvételére. Ehhez a hangfelvétel szerint állítólag minimum félmillió forintot kellett befizetniük azoknak, akiknek jól szituáltak a szüleik. Akiből ennél is több pénzt „néztek ki”, arra finoman nyomást gyakorolhattak. A botrányos hangfelvétel annak a gyanúját is felvetette, hogy nem egyszeri esetről volt szó, mert már évtizedek óta fogadhattak el kenőpénzt azoktól a módosabb szülőktől, akik a rosszul sikerült felvételi ellenére is az Eötvösbe szerették volna csemetéjüket járatni.

Azt mondtad, hogy nem mi vagyunk az első kísérleti nyulak ebben a helyzetben, és itt zárójelben jelezném, hogy igaz, amit mondtál, mert a mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették. Van ilyen három a körünkben, hol saját gyermek, hol unoka

– mondta egy édesapa a hangfelvételen, amire az iskolaigazgató jobbkeze, Kálmán Gábor végig helyeselt. Az alapítvány vezetője végig azzal nyugtatgatta az apát, hogy ez már nem az első olyan alkalom, hogy Moss László igazgató a saját hatáskörében vesz fel szóbeli nélkül több olyan gyermeket, akinek korábban nem sikerült a felvételije.

További adalék, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének ügyvivője telefonon kért segítséget ahhoz, hogy mit mondjon a sajtónak az Eötvös József Gimnáziumot érintő botrányban. Az intézmény igazgatósága azt kérte tőle, mondja azt, hogy koholmányról van szó. Nagy Erzsébet hozzátette: mindig elfogadja azt, amit egy közvetlen kollégája állít, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

A gimnáziumról az is napvilágot látott, hogy az iskola újságjának szerkesztői egy kérdőív segítségével próbálták feltérképezni a diákok szexuális érdeklődését. Az intézmény vezetője kijelentette: a kérdőív csak azt akarta bebizonyítani, hogy a fiatalokat érdekli a téma, és többeket érint is.

 A lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint a szerkesztők arra voltak kíváncsiak, hogy a gimnázium diákjai hogyan jellemeznék a nemi identitásukat, a szexuális orientációjukat és a romantikus vonzalmaikat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.