Fegyelmi eljárást kezdeményeznek a korrupciós botrányba keveredett V. Naszályi ellen

Menekül a kérdések elől az I. kerület balliberális polgármestere. A PestiSrácok.hu megpróbálta megszólaltatni V. Naszályi Mártát abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben a tulajdonos szerint védelmi pénzt követelhetett a híres Ruszwurm cukrászda fennmaradásáért a 2019-es önkormányzati választások előtt, azonban a polgármester nem volt hajlandó a kérdéseikre válaszolni.

2023. 11. 09. 19:41
Váradné Naszályi Márta
Budapest, 2018. május 2. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja távozik az elõrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetésrõl Budapest belvárosában 2018. május 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Naszályi Márta eddig tagadott, újabban már csak menekül – ez az elsődleges tanulsága a Budavári Önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülése után. A PestiSrácok.hu megpróbálta megszólaltatni az I. kerület párbeszédes polgármesterét abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben a tulajdonos szerint védelmi pénzt követelhetett a híres Ruszwurm cukrászda fennmaradásáért a 2019-es önkormányzati választások előtt, azonban a polgármester nem volt hajlandó a kérdéseikre válaszolni, a hivatal dolgozói pedig még a biztonsági szolgálatot is mozgósítani akarták, amikor a portál felhozta a témát.

VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
V. Naszályi Márta (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Gulyás Gergely Kristóf, a budavári Fidesz frakcióvezetője az esetet úgy kommentálta: rettenetesen kínos lehet a helyzet V. Naszályinak. Böröcz László, Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosa szerint azonban nem ez az egyetlen eset, amikor kisvállalkozókat hurcol meg a kerület balliberális vezetője: egy másik cukrászda esetében szintén a működést ellehetetlenítő döntést hozott a V. Naszályi Márta vezetése alatt álló kerület.

Varga Dániel, a fegyelmi bizottság Polgári Válasz-os színekben politizáló elnöke pedig arról beszélt a PestiSrácoknak, hogy

a polgármester ellen fegyelmi eljárást kezdeményeznek, amiért képtelen a testülettel való törvényes együttműködést fenntartani.

Mint ismert, Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa azt állította az Indexnek, hogy anyagi támogatás fejében V. Naszályi Márta polgármester megígérte, nem fogja kitúrni a budai Várból a Korona és a Ruszwurm cukrászdát. A cukrászda vezetője szerint manapság rendszeresen kergetik el a nagy múltú vállalkozások tulajdonosait csak azért, hogy végül azok szerezzenek területeket, akik a helyi budapesti erőkkel jó kapcsolatban vannak.

Szamos Miklós kijelentette: Budavár balliberális polgármestere a 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően azt kérte tőle, hogy adjon pénzt a kampányára. Ezért V. Naszályi védelmet ajánlott, amiről a cukrászda tulajdonosa úgy vélekedett, hogy az az alvilágban bevett szokás. 

A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért

– mondta a cukrászdatulajdonos. Hozzátette: az ígéret úgy szólt, 

ha támogatja a baloldali polgármester kampányát, akkor olyan szerződést kötnek vele, hogy a cukrászdákat csak több száz millió forintért lehet elvenni. 

– A polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus értelmében húsz-harminc millió forint körüli összeg volt vélelmezhető – mondta Szamos Miklós.

A történteket az ügyészség is vizsgálja, a vádhatósági dokumentumokban az olvasható, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt néhány hónappal kampányának támogatásáról érdeklődött.

A balliberális vezetésű Budavári Önkormányzat közleményében tagadta a vádakat.

Rájár a rúd V. Naszályira

Az év elején beszámoltunk arról is, hogy egyetlen ciklust sem bírt ki az I. kerület baloldali vezetése. A helyi Fidesz szerint V. Naszályi Márta működésképtelenné tette a budavári helyhatóságot. A balliberális polgármester kirúgta a harmadik jegyzőt is, a Várnegyed újság kiadásával kapcsolatban pedig vizsgálóbizottság elé is idézték. A testület baloldali tagjai is magára hagyták a polgármestert, pedig 2019-ben még a képviselői helyek kétharmadát szerezte meg a baloldal az I. kerületben, amire a rendszerváltozás óta nem volt példa.

Arról is írtunk, hogy a párbeszédes I. kerületi polgármester először baloldali propagandalappá silányította a Várnegyed újságot, majd a nyomdának nem fizette ki a számlákat, a cég így kötbér nélkül fel tudta mondani a szerződést az önkormányzattal. Lapunk az I. kerületi Fidesztől úgy tudja: a képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel az ügyben, ám a polgármester semmitmondó válaszaival hátráltatta a munkát, a kabinetfőnöke pedig egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.