Vajon lesz-e idén végre fehér karácsonyunk? + videók

Az elmúlt nagyjából húsz évben sajnos csak elvétve fordult elő, hogy hó borította az ünnepet. Leginkább csak a magasabb hegyeink környékén volt fehér karácsonyunk.

2023. 11. 28. 5:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkba is megérkezett a télies időjárás az elmúlt hétvégén, többfelé is havazott a hegyeink mellett most már sík vidéken is.

Behavazott Kékestető madártávlatból – vajon lesz-e fehér karácsonyunk idén végre? (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Erős hózápor lepte meg a Kunmadarason élőket is, íme:

 

Intenzív hózápor csapott le Székesfehérvárra is:

 

Gyönyörű nagy pelyhes havazás Oroszlányból is, íme:

 

Ahogy az várható is volt a Mátrában vastagabb hótakaró is kialakult az elmúlt hétvégén, íme:

 

Az elmúlt napokban már havazott az Alpokban is, több helyen is, így az ausztriai Hallstatt környékén is már jelentősebb hótakaró alakult ki, íme:

 

De vajon lesz-e fehér karácsonyunk idén végre?

Az AccuWeather.com időjárás előrejelző oldal szerint idén december 24-én valószínűleg 4 fok mellett borult, de csapadékmentes időnk lesz Budapesten.

Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán is, és természetesen négy hétre előre nem lehet még pontos időjárás-előrejelzést adni.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy várhatóan lesz-e idén fehér karácsony, azt már nagyjából két hónappal karácsony előtt is jósolták a régi asszonyok. A népi hiedelem szerint úgy tartották, ha nem szedik le Orsolya napján a káposztát, később, a rossz idő miatt kirepedezhet.

Ám Orsolya napja nem csak az őszi betakarításról szól, híres arról is, hogy ezen a napon szinte teljes pontossággal meghatározható a karácsonyi ünnepek időjárása – legalábbis a népi jóslás szerint.

A több évtizedes megfigyelés szerint ugyanis október 21., Orsolya napja adja a legpontosabb előrejelzést a közelgő téli napforduló környéki időjárásról.

Ha hinni lehet a népi bölcseknek, idén latyakos karácsonyra számíthatunk, hiszen a fáma úgy szól, hogy olyan lesz az idő karácsonykor, amilyen idő Orsolya napján volt.

És ami ezt az októberi végi népi jóslást megerősítheti az az, hogy az elmúlt hétvégén Katalin napján az intenzív hózáporok mellett erős fagyok fordultak elő országszerte. És mint jól tudjuk, „ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog.”

Ez azt jelenti, hogy ha Katalin-napon fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos idő várható.

Az időjósló mondás fordítottja is igaz, vagyis ha Katalin-napkor esős, enyhe idő van, akkor karácsonykor fagyni fog, vagyis nem zárható ki a szép fehér karácsony.

 

Végezetül, vajon mikor volt utoljára fehér karácsonyunk hazánk területén?

Budapesten a legutóbb 2002-ben volt havas a karácsony, Debrecenben 2005-ben, Szegeden, Szombathelyen és Pécsett 2007-ben, a Kékestetőn pedig 2021-ben – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikájából.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.