Hogy lesz-e fehér karácsony idén, Katalin elárulta

Így tartja a népi időjóslás.

Forrás: BOON2023. 11. 26. 20:11
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katalin-naphoz több babona kötődik, így például a néphagyomány szerint ez a nap dologtiltó is, főként az asszonyoknak, viszont mulatni lehet, mivel ez a Kisfarsang utolsó napja, amikor Katalin-bált is szerveztek – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

Szokás volt, hogy ilyenkor nem dolgoztak, nem fogták be az állatokat, nem őröltek búzát, nem sütöttek kenyeret, és nem látták el a halasztható mindennapos feladatokat. Az ország különböző területein máshogyan ápolták ezt a néphagyományt, ugyanis egyes helyeken a lányok, míg máshol a férfiak tartották magukat a dologtalanítási szabályhoz.

November 25-hez időjárás-előrejelző megfigyelések is kötődnek: a népi mondás úgy tartja, hogy

ha Katalin kopog, karácsony locsog.

Ez azt jelenti, hogy ha Katalin-napon fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos idő várható.

Az időjósló mondás fordítottja is igaz, vagyis ha Katalin-napkor esős, enyhe idő van, akkor karácsonykor fagyni fog, vagyis nem zárható ki a szép fehér karácsony.

 Egy másik hiedelem szerint

ha Katalin fényben fürdik, a karácsony lében úszik.

Így ha november 25-én napsütéses az időjárás, akkor karácsonykor borult, csapadékos időre lehet számítani. Illetve ha ilyenkor nem süt a nap, akkor szép, napos időt várhatunk karácsonyra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.