Itthon is hódítanak a drónok

Egyre több hazai vállalkozás kezdi használni a drónokat.

Forrás: Teol2023. 11. 01. 18:20
Drón
Drón Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élet egyre több területén használnak drónokat. Szomorú aktualitásként említhető a hadviselés, de békeidőben is ott vannak már ezek az eszközök az építőipartól a filmgyártásig, a mezőgazdasági állapotfelméréstől a síbalesetek sérültjeinek felkutatásáig mindenütt írta a Tolna vármegyei hírportál.

Kólya József tamási cége két drónt használ. Egyiket mezőgazdasági, másikat építőipari, főként földmunkáknál. A drónok feladata a munkálatok előtti állapotfelmérés elvégzése, amely alapján kiszámítható például az árkok és töltések építése során megmozgatandó föld tömege, vagy látható a növényzet állapota, a permetezendő terület nagysága.

A levegőből történő drónos helymeghatározás pontossága már eléri a földi mérésekét

 – emelte ki Kólya József a lapnak – Nagy előnye, hogy gyorsabb, mintha a földmérő gyalogosan járná be a terepet, sőt, olyan helyek is láthatók és bemérhetők fentről, amelyek lent, a domborzati vagy a talajviszonyok (például mocsarasság) miatt nehezen vagy egyáltalán nem közelíthetők meg. 

„A készített felvételeket 3D-s modellé alakítjuk egy szoftver segítségével, s azzal dolgozunk, megtervezve például egy útépítés töltéseinél és bevágásainál végzendő földmunkákat”.

– ismertette Kólya József.

A cégvezető meggyőződése, hogy a drón a jövő technikai eszköze. Azt jósolja, hogy a tévéhez és a mobiltelefonhoz hasonló módon nemcsak a gazdasági életben, hanem hamarosan minden háztartásban megtalálhatók lesznek. Magyarországi használatukat jelenleg túlszabályozottnak tartja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.