Már csak néhány napig szavazhat az idei Önként Jöttem díj jelöltjeire, ismerje meg őket és munkájukat! + videó

A kitüntetést minden olyan szervezet elnyerheti, amely legalább egy éven át ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet.

2023. 11. 14. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még néhány napig, november 20-ig szavazhatunk azokra a szervezetekre, amelyeket idén az Önként Jöttem díjra jelöltek. A kitüntetést minden évben olyan szervezet nyerheti el, amely legalább egy éven át ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet, és hozzájárult az önkéntesség kultúrájának növekedéséhez és előmozdításához.

A várományosok között összesen négy szervezet van, köztük a Balatonszemesi Adománybank, amelyet Kiss Gabriella 2020 novemberében, a járvány második hulláma idején indított útjára. 

A karitatív közösség azokat hozza össze, akik szívesen segítenek és jótékonykodnak. A szervezet egy táblázatban rögzíti a felajánlásokat és az igényeket, az anonimitást megőrzik, az átadásokról pedig posztot készítenek a közösségimédia-oldalukra, hogy megmutassák, jó helyre került az adomány.

Fontos és hiánypótló munkát végez a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány, amelynek története 2014-ben kezdődött, amikor a későbbi alapító, halmozottan sérült kisfiát egyedül nevelő, érintett édesapa belevágott abba, hogy súlyosan sérült gyermekek és szüleik számára programokat, rendezvényeket szervezzen, közösséget teremtsen. Mára a kezdeményezés túl van számtalan szervezett orvosi konzultáción, jótékonysági eseményen, és saját napközit is üzemeltet. A 2019 novemberében indult napköziben jelenleg nyolc súlyosan, halmozottan sérült gyermeknek biztosítanak nappali ellátást és szakemberekkel komplex mozgás- és gyógypedagógiai fejlesztést.

A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületére is jó szívvel szavazhatunk: minden egy tárgyi adománygyűjtéssel indult 2008-ban, mára pedig egy nagy, fiatalokból álló önkéntes csapattá nőtte ki magát. A szervezet tagjai éveken át a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika kis betegeinek gyűjtöttek a karácsonyi időszakban játékokat, ruhákat, élelmiszer- és tisztasági csomagokat, könyveket. 2014-től a tevékenységük kibővült több olyan dologgal, ami elősegítheti a súlyos beteg, valamint hátrányos helyzetű gyerekek napjainak jobbá tételét, fejlődését. Azóta is igyekeznek minél több intézménnyel felvenni a kapcsolatot, főként a jászsági térségben. 2016-tól foglalkoznak műanyagkupak-gyűjtéssel, a Jászságban lévő kupakgyűjtő szívek nagy részét ők üzemeltetik.

A negyedik jelöltet, a Tündérpakk Alapítványt 2016-ban hívta életre három édesanya. A szervezet létrejöttét a felelősség érzése, a segíteni vágyás és a mások nehéz sorsa iránti együttérzés katalizálta. Tagjai a krízishelyzetbe került, rossz anyagi körülmények között élő családoknak ruhákkal, játékokkal, esetenként élelmiszerrel, pelenkával, tisztító- és tisztálkodószerekkel segítenek. Mintegy ötven önkéntesük azon dolgozik, hogy érzékenyítsék és tájékoztassák a társadalmat, hogyan segíthetik hatékonyan a rászorulókat és észrevegyék a segítségre szoruló egyéneket közvetlen környezetükben, valamint képesek legyenek felmérni, valójában mire van szükségük ezeknek az embereknek, ezzel erősítve a társadalmi összefogást. 

– Az önkéntesek olyan értékes erőforrást jelentenek, amelyek változást hoznak az életben, a közösségekben és a világunkban. Ezért alapította 2016-ban a Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díjat, amelynek célja az önkéntes munka elismerése, az önzetlen magatartás népszerűsítése – fogalmazott Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője az Önként Jöttem díjjal kapcsolatban. Emlékeztetett: az önkénteseknek nyújtott támogatás és elismerés kulcsfontosságú a motivációjuk és a további munkájuk szempontjából.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.