Megbüntették Márki-Zay mozgalmát, a pártelnök pénzt kunyerál

A bukott miniszterelnök-jelölt mozgalma közel 1,86 milliárd forintnyi támogatást kapott külföldről.

2023. 11. 14. 13:54
null
20220312 dunaharaszti marki zay peter kampanyol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lesújtott a hatalom – kezdi drámai bejegyzését Márki-Zay Péter, miután a Mindenki Magyarországa Mozgalom hárommillió forintos büntetést kapott.

Elmondása szerint a büntetést azért kapták, mert „egy beállítást a kampány alatt elfelejtettek bekapcsolni a Facebook-oldalukon.” – A beállítás elmulasztásáért egy kommentelő jelentett fel minket, aki többször is hozzászólt a posztjainkhoz, ami után automatikusan üzenetet kapott. 

Tehát mindössze azért kell a mozgalmunknak 3 millió forintot megfizetnie, mert egy kormánypárti kommentelő hozzászólásokkal bombázta a Facebook-oldalunkat, ami után automatikus Messenger-üzenetet kapott 

– állítja a bukott miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay úgy folytatta, a Mindenki Magyarországa Mozgalom megalakulása óta kiállt mindazok mellett, akiket a hatalom igyekezett eltaposni, emellett pedig anyagilag is segítségére siettek a rászorulóknak és megnyomorítottaknak.

– Most azonban mi szorulunk segítségre, ezért önökhöz, hozzátok, tagjainkhoz, szimpatizánsainkhoz, barátainkhoz és minden szolidáris ellenzékihez fordulunk segítségért. A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem részesül sem közpénzben, sem bármilyen más támogatásban. Mi az önök adományaiból működünk – olvasható a pártelnök bejegyzésében.

Nos, 

Márki-Zay Péter mozgalma a 2022-es választásoknál közel 1,86 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott külföldről, mely összegből 80 millió forintja meg is maradt a szervezetnek. Ennek ellenére Márki-Zay rendre azzal kampányol, hogy nekik nincs semmijük, egyedül a támogatók tartják őket életben.

De a társadalmi kalapozás más ellenzéki pártoktól sem áll távol. A Jobbik az Állami Számvevőszék által megállapított tiltott pártfinanszírozás miatti büntetés kifizetésére kezdett gyűjtésbe; arról, hogy az összeharácsolt 100 millió forintnak mi lett a sorsa, Gyöngyösi Márton, a Jobbik akkori elnökhelyettese utólag elismerte, az ígértekkel ellentétben a 2018-as választási kampányra fordítottak minden pénzt. 

– Nemcsak a bírság miatt gyűjtöttünk, hanem a kormányváltás lehetőségéért is. Minden eszközt erre fordítottunk

– vallotta be a politikus az ATV-ben.

A DK is kért már anyagi segítséget a lakosságtól, például amikor meghirdette az úgynevezett rezsimentő alapot egy bajba került családnak. Dobrev Klára akkor azt mondta, mikroadományokból 5 millió forintot is gyűjtöttek. Sosem derült ki, melyik család volt a szerencsés kiválasztott.

A pártok mellett milliókat kereső országgyűlési képviselők is előszeretettel kezdenek társadalmi gyűjtésbe. Jakab Péter még Jobbik-elnökként 2020. októberi parlamenti felszólalásában egy zsák krumplival a kezében hadonászott, megsértve ezzel az Országgyűlés tekintélyét.

 A 4,4 millió forintos büntetés kifizetésére az akkor havonta 2,2 millió forintot kereső Jakab gyűjtést indított. 

Később, 2021 májusában, amikor felszólalásában a kormányoldal képviselőit és a házelnököt ficsúrnak nevezte, tízmillió forintos bírságot kapott, állítása szerint két hét alatt hétmilliót dobtak össze neki az emberek.

A Jobbik mellett a Párbeszéd is előszeretettel támaszkodik az általuk kizsigereltnek, gazdaságilag tönkretettnek nevezett emberek pénztárcájára.

 Szabó Tímea, akit 2021 júniusában 9,6 millió forintra büntetett Kövér László, a parlament elnöke, miután egy Fidesz-logóval összemontírozott kínai zászlót lobogtatott az ülésteremben, nem volt szemérmes a Facebookon adakozásra buzdítani támogatóit.

Arról utólag egyik politikus sem nyilatkozott, mi lett az összegyűjtött összegek sorsa, hiszen az Országgyűlés a kiszabott bírságokat minden esetben az adott képviselő tiszteletdíjából vonja le, részletekben.

A legszemérmetlenebb egyébként minden bizonnyal Hadházy Ákos volt, aki sokáig nem tette le képviselői esküjét, ezért közölte, hatmillió forintra van szüksége a nyáron, hogy a munkáját folytatni tudja. Állítása szerint a kért összeg két nap alatt össze is gyűlt. Elszámolást Hadházy Ákos sem tett közzé.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Forrás: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.