Nagy Márton ismertette a magyar gazdaságpolitika legfontosabb pilléreit

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a stratégián csak finomhangolásokat kell végrehajtani.

2023. 11. 13. 14:57
Századvég konferencia
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságfejlesztési miniszter előadást tartott a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány konferenciáján, és arról beszélt, hogy milyen alapokon nyugszik a magyar gazdaság, minek köszönhető a sikeressége. Az első és talán legfontosabb, amit Nagy Márton kiemelt, a politikai stabilitás, vagyis az a kiszámíthatóság, amely a leginkább vonzó a külföldi befektetők számára.

Ugyanakkor a társadalomban is két fontos jellemzőt különböztetett meg a miniszter, amelyek megfelelő alapot nyújtanak a magyar gazdaság tartós növekedéséhez. 

Az egyik ilyen a családalapú társadalom, amelynek célja, hogy a népesség ne csökkenjen, hanem növekedjen, megvalósítva ezzel a demográfiai fordulatot. A második fontos mérföldkő pedig a munkaalapú társadalom, amely arra irányul, hogy mindenki, aki akar és tud, dolgozhasson, ezzel tartósan alacsonyan tartva a munkanélküliséget.

Nagy Márton szerint a magas beruházási ráta elengedhetetlen, hogy a gazdaság tartósan növekedjen és tartósan munkahelyeket teremtsen. Ehhez pedig a gazdasági miniszter szerint stabil és diverzifikált FDI-beáramlásra van szükség. Emlékeztetett: az elmúlt évtizedben sikerült az egyoldalúan nyugati orientációjú tőkebeáramlást diverzifikálni, bevonzva a keleti tőkét.

Századvég konferencia
Fotó: Polyák Attila

A miniszter emellett kiemelte, hogy a pénzügyi rendszerben is számos változást hozott a kormány az elmúlt tíz évben ahhoz, hogy ezek a szektorok hatékonyabban működjenek. Ezek egyike az önfinanszírozás, melynek köszönhetően 

Magyarország az elmúlt évtizedben az adósságállományának jó részét képes volt a lakosság kezébe adni. 

Ez szerinte azért is különösen fontos, mert amennyiben az ország adósságállománya külföldön van, akkor az ország külföldre fizeti a kamatokat, és még függ is különböző külföldi érdekcsoportoktól.

Az előadásában Nagy Márton kiemelte, hogy a legnagyobb munkát továbbra is a demográfiai fordulat elérése és a digitális gazdaság megvalósítása jelenti, ugyanis ezek javításával lehet tovább indukálni a versenyképességet és az innovációt.

 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.