Palesztinpártiak miatt fordult bírósághoz a TASZ

Szakértők szerint a Soros-szervezet célja a zavarkeltés, a terrorizmus támogatása pedig bűncselekmény.

2023. 11. 10. 5:22
null
GERMANY-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-DEMO Fotó: ODD ANDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést rendezni, és ezt a jövőben se fogják engedélyezni, a rendőrség betiltott egy újabb palesztinbarát demonstrációt. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű Soros-szervezet azonban a bírósághoz fordult, mert szerintük – ahogyan azt Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa nyilatkozta – a feszült világpolitikai helyzetben valóban járhat bizonyos biztonsági kockázatokkal egy ilyen demonstráció megrendezése, de önmagában ez nem ok annak megtiltására.

Az ügyben megkérdeztük Földi ­László nemzetbiztonsági szakértőt, akinek az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatójaként komoly tapasztalata és ismerete van az ilyen eseményekből adódó kockázatokról. – A TASZ nyugodtan forduljon bírósághoz, amely majd eldönti, hogy kinek van igaza – jelentette ki a szakember. Hozzátette azonban: – Két szempontból jellemző, hogy az NGO-nak és a mögötte lévő globális hatalomnak most érdeke a palesztinok ilyen mértékű támogatása. Egyrészt majdhogynem ellene dolgoztak az ilyen eseményeknek mindaddig a percig, amíg az izraeli konfliktus nem tört ki, tehát nem következetesek a palesztinok támogatásában. Másrészt nem valószínű, hogy az a legfontosabb tétel a világban, pláne nem Magyarországon, hogy utcai demonstrációkkal próbáljunk egy olyan kérdést kezelni, amit sokkal egyszerűbben pont azok az erők tudnának megoldani, amelyek például az ilyen NGO-k mögött vannak, és amelyeknek egyértelmű érdeke a zavarkeltés. Ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy Magyarországon is meg kell keverni a társadalmat, az embereket lehetőleg az értékeik és érzelmeik szerint egymásnak kell ugrasztani. Milliószor bizonyították már ezt ezek a szervezetek az egyéb akcióikkal – hangsúlyozta Földi. 

A szakember közölte: ezek a szervezetek olyan értelemben nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek, hogy gyakorlatilag a tevékenységük a belső izgatásra, a társadalom normalitásának a megkérdőjelezésére, ezen keresztül az emberek biztonságérzetének a megkérdőjelezésére, csökkentésére törekszik.

Megkeresésünkre ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász többek között arra emlékeztetett: eddig hét ilyen jellegű tüntetés iránti kérelmet utasított el a rendőrség. Hozzátette: az ENSZ Közgyűlése által 1966-ban elfogadott Polgári és politikai jogok nemzetközi egyez­ségokmánya is világosan tiltja a háborús propagandát és a nemzeti, faji vagy vallási gyűlölet támogatását; lehetővé teszi továbbá a gyülekezési szabadság korlátozását, ha az demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság vagy a közbiztonság, a közrend, a közegészség vagy a közerkölcs védelme vagy mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükséges. A Hamász fegyveresei, az általa vezetett militáns csoportok ugyanakkor behatoltak Izrael állam területére, ennek során szándékosan megölték civilek százait, továbbá több tucat túszt is ejtettek, fogságba taszítva nőket, gyerekeket, időseket és fogyatékkal élőket. Ezen cselekmények a nemzetközi emberi jog, illetve a humanitárius jog súlyos megsértését jelentik, ezenkívül háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülnek. A ­Hamász terroristái által elkövetett embertelen cselekedeteknek már több ezer halottja van. 

A palesztinpárti tüntetések ezért erkölcsileg és morálisan is teljesen elfogadhatatlanok, a zsidó–keresztény kultúrán alapuló Európában ezek megengedhetetlenek, valamint a keresztény kultúra ellen valók, ez utóbbi pedig már alaptörvény-ellenesnek minősíthető. A rendőrség az alaptörvény vonatkozó cikkelyének megfelelően járt el, miszerint Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

A gázai történések fényében fontos kiemelni, hogy a Btk. értelmében egytől öt évig terjed szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a terrorizmus támogatására uszít vagy egyébként a terrorizmust támogató hírverést folytat – hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán.

 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetés Berlinben. (Fotó: AFP/Odd Andersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.