Soltész Miklós: szeretet, szigor és humor jellemzi a magyar keresztény oktatást

Bátorság kellett a keresztény oktatás újraindításához harminc évvel ezelőtt – hangzott el az ünnepségen.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 17:35
Borítókép: Illusztráció (MTI/Bodnár Boglárka)
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeretet, szigor, humor hármassága jellemzi a magyar keresztény oktatást – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei Ráckevén, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola újra egyházi tulajdonba kerülésének 30. évfordulóján tartott ünnepségen. Az államtitkár kijelentette: nagy feladatot vállalt a katolikus egyház, amikor a ráckevei iskolát ismét működtetni kezdte, hozzátéve, hogy az iskola címerében található három latin szó (caritas, severitas, hilaritas), amely szeretetet, szigort és humort jelent, jellemzi a hazai keresztény oktatást. – Humor, kedvesség és mosoly nélkül a keresztény ember nem keresztény – egészítette ki az államtitkár.
Az iskola történetéről szólva Soltész Miklós elmondta, hogy 1993-ban, az iskola újraalapításakor az első és egyetlen osztály még a plébánia épületében kezdte meg a tanulást, a következő évben költözhetett be jelenlegi épületébe a katolikus iskola. Úgy vélekedett, hogy a szeretet, szigor, humor hármasának mindig ott kell lennie a keresztény ember mindennapjaiban. 

A gyerekeknek meg kell hagyni a humort, és szeretettel kell fordulni feléjük, de legyen szigor is, ha szükség van rá 

– hangsúlyozta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.
Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára úgy fogalmazott: 30 évvel ezelőtt iskolát alapítani bátorság volt, mert az azt megelőző időszakban elvették azokat az értékeket, amelyek szerint ma élhetünk. Az iskola épülete olyan, mint egy családi otthon, az iskola közössége olyan, mint a család: szeret, megtart, bátorít, fegyelmez és irányt mutat – fejtette ki.
Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az iskola 1897-es alapítása előtt is működött katolikus iskola Ráckevén, mert akkoriban ezt természetesnek tekintették. – Volt 50 gyönyörű éve az iskolának 1948-ig, amikortól már nemcsak a hitvalló iskolákat, hanem a hitvalló embereket is üldözték, és több mint 6500 felekezeti iskolát zártak be. 

Harminc esztendővel ezelőtt valóban bátorság, kellő hit kellett ahhoz, hogy sokan újrainduljanak az egyházi iskolákból 

– mondta a képviselő. 

Az egyházközségi összefogással épült katolikus iskolát 1897-ben szentelték fel, védőszentje Szent Imre herceg lett. Az intézmény az államosításig önálló intézményként működött; 2001-ben az iskola felvette a Szent Imre nevet. Az iskolát 1993-ban alapította újra a ráckevei római katolikus egyházközség.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.