Szijjártó Péter: Dimenzióváltást kell elérni a magyar gazdaság növekedési pályán tartásához

A külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy az elmúlt kilenc évben nagyon sok ipari beruházást tudtak Magyarországra hozni.

Forrás: Haon2023. 11. 03. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemcsak arról kell gondoskodni, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán maradjon, hanem el kell érnie a dimenzióváltást is. Ez azt jelenti, hogy a termelésorientált gazdaságot ki kell egészíteni kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó ágazatokkal. A kettő együtt tudja elérni, hogy a gazdaságunk egy újabb dimenzióba léphessen. Nincs olyan, hogy valaki egyből a kutatás-fejlesztésre teszi a hangsúlyt, hiszen az innováció csak a nagy volumenű termelésre tud ráépülni – fogalmazott Szijjártó Péter a Haonnak adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy ma számtalan olyan cég működik hazánkban, amely először a termelését, ezt követően szolgáltatóközpontját, végül pedig a kutatás-fejlesztést és az innovációt hozta Magyarországra.

– Az elmúlt kilenc évben nagyon sok ipari beruházást tudtunk Magyarországra hozni, eleget ahhoz, hogy már megéri kutatás-fejlesztést és innovációt is ide telepíteni. Az Aldi is – amely egy élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalat – ezek közé a beruházók közé tartozik és már a harmadik informatikai központját telepíti Magyarországra, ezúttal Debrecenbe – ismertette.

A BMW beruházásával kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy bárhol is fektetnek be vagy indítanak el beruházást, az azt mutatja, hogy az adott országban, régióban jól mennek a dolgok, ahol ez nem így van, oda a BMW nem visz beruházást.

– A debreceni beruházásnak kiemelkedő jelentősége van az „Invented in Hungary” szempontjából is, mert itt a német óriáscég olyat fog csinálni, amit máshol korábban még nem: itt kezdi meg a teljesen elektromos meghajtású járművek gyártását, tehát az elektromos átállási stratégiájának a szíve közepét helyezi Magyarországra. Úgy gondolom, hogy ez a Magyarországba, a magyar emberekbe és a magyar munkaerőbe fektetett legmagasabb fokú bizalom, hiszen a BMW ezzel a döntésével világossá tette, hogy a magyar emberek tudják majd a legjobban csinálni azt, amit a vállalat korábban még sehol máshol nem csinált – rögzítette.

A vendégmunkásokról szóló törvényről Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy 

az ellenzék – nem meglepő módon – teljesen dilettáns ebben a kérdésben.

Mint mondta, próbálnak belekapaszkodni mindenbe, amiben akár egy pici politikai haszon reményét is látják, függetlenül attól, hogy azzal mekkorát hazudnak a magyar embereknek, és mekkora kárt okoznak Magyarországnak.

– Azok, akik szabályszerűen, útlevéllel, egy hosszú kiválasztási eljárás után a megfelelő engedélyek birtokában, ideiglenesen jönnek Magyarországra dolgozni, ők nem migránsok, ők nem vágják át a kerítést a déli határon, nem lövöldöznek és őket nem afgán embercsempészek hozzák be Magyarországra. Ők azok az emberek, akiket magyarországi vállalatok a jogszabályban rögzített keretek között kiválasztanak, kiképeznek, engedélyt kérnek a foglalkoztatásukra, és egy meghatározott időre vendégmunkásként foglalkoztatnak hazánkban – szögezte le a miniszter.

Hozzátette: „ennek a kettőnek az összekeverése egy olyan mértékű hazugság, amelyhez foghatót ritkán hord a hátán még a magyar ellenzéki politika is”.

Az elmúlt hetek diplomáciai nagyüzeme kapcsán Szijjártó Péter megjegyezte, hogy annak egyértelműen az volt a célja, hogy javítsák Magyarország biztonságát, amelynek három eleme van.

– Első a fizikai biztonság. Magyarország békét akar, mert ha nem sikerül rendezni azokat a konfliktusokat, amelyek ma jelentős kockázatot jelentenek a világra, akkor nem leszünk távol attól, hogy egy harmadik világháború reális esélyével nézzünk szembe. Második a gazdasági biztonság, azaz, hogy legyenek beruházások. Harmadik az energiabiztonság, ami pedig egy fizikai kérdés:. az energiaellátás kérdését nem vagyunk hajlandók politikai szemszögből nézni, hanem csak és kizárólag a fizikai realitás szempontjából – húzta alá.

A Gázai övezetben kitört fegyveres konfliktus uniós kezelése kapcsán Szijjártó Péter leszögezte: Brüsszel egy olyan politikát folytat, ami inspirálja a migrációt, és ennek sajnos már látszanak a következményei.

– Ettől meg fogjuk védeni magunkat, itt nem lesznek párhuzamos társadalmak, nem fognak terrorszervezeteket éltetni, és senki nem gyakorolhat nyomást a több mint ezer éve itt élő magyarságra. A déli határt továbbra is megvédjük, akármekkora nyomás is legyen rajta délről vagy Brüsszelből – nyomatékosította a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.