A Covid ellen orron keresztül beadható új vakcina lehet a megoldás?

Az eljárás orvosolná a hagyományos oltások nagy hiányosságát.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 26. 9:05
null
Los Angeles, 2022. augusztus 10. Majomhimlõ elleni oltás beadására készül egy egészségügyi dolgozó a Los Angeles-i Barnsdall Art Parkban 2022. augusztus 9-én. A betegség terjedése miatt Los Angelesben oltóklinikákat létesítettek, amelyek csak bizonyos kockázati csoportok számára teszik elérhetõvé a védõoltásokat. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlõ miatt. MTI/EPA/Carloine Brehman Fotó: Carloine Brehman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izomba beadott Covid-vakcinák nem hoznak létre kellő védelmet a nyálkahártyában, pedig éppen az a koronavírus-fertőzés helye. Megoldást az inhalálható oltások nyújthatnak – írja a Világgazdaság.

A Nature folyóirat cikke szerint újfajta vakcinát fejlesztettek ki és teszteltek kutatók a koronavírus okozta megbetegedés ellen. Az újfajta, száraz port tartalmazó, aeroszolos vakcina elsősorban ott erős, ahol a vállizomba adott oltások semmiféle hatást nem fejtettek ki az orrnyálkahártyában. 

A spray az IgG- és IgA-antitestek robusztus termelődését váltotta ki és erősítette a T-sejtes immunválasz kialakulását az orrban, legalábbis az állatkísérleteknél így történt. A fejlesztők szerint az orrspray-vakcina azért jó, mert védelmet nyújt a vuhani és az újabb törzsek ellen is.

A koronavírus ellen a vakcináknak eddig négy típusát alkalmazták:

– inaktivált vírust tartalmazó (ilyen például a Sinopharm),
– mRNS-típus (Moderna, BioNTech–Pfizer),
– vírusvektortípus (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik) és
– fehérjealegység-vakcinák (Magyarországon nem használták, ilyen például a Novavax).

Ezeknek az oltásoknak azonban van egy közös hátrányuk:

nem hoznak létre védelmet a légutakban. Sőt a betegség továbbadását sem tudják gátolni, előnyük azonban a tünetek enyhítése és a koronavírus gyorsabb lefutásának támogatása.

A légutak felkészítése a vírusra elég fontos, mivel több kutatás rámutatott, hogy ott a legmagasabb a Covid–19 betegség alatt a vírusterhelés.

Van még egy érv az orron át bevihető védelem mellett:

sokkal kisebb dózis elegendő annál, mint amennyit a vállizomba be kell adni.

Ráadásul ezek az inhalálóanyagok, ellentétben a legtöbb Covid-vakcinával, csak egyadagosak – ahogy a Janssen is. A fejlesztők szerint az orron át megszerzett védelem ráadásul nemcsak egy kisebb csoportját célozza a SARS–CoV–2 vírusnak, hanem szélesebb körűnek tűnik. Az állatkísérletek alapján a bevitt anyag öt hétig váltott ki antigén-termelődést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Carloine Brehman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.