A magyar védelmi ipar fejlődését is támogatja ez az új megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI), hogy elősegítsék a független kutatóhálózat bekapcsolódását a hazai és a nemzetközi védelmi ipari kutatás-fejlesztési és innovációs programokba. A magyar védelmi ipar fejlődését is elősegítő megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI vezérigazgatója és Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke december 14-én, Budapesten.

2023. 12. 15. 18:24
Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Védelmi Innovációs Kutatóintézetet 2023 elején hozta létre a honvédelmi miniszter a hazai védelmi ipar, az innovációs ökoszisztéma, valamint a jövőbeni védelmi képességek fejlesztése céljából. Feladata, hogy ösztönözze és segítse az innovációt, főként a kettős – védelmi és polgári – felhasználású technológiák, termékek és szolgáltatások terén. A szervezet további célja, hogy a haderőben meglévő végfelhasználókat összekösse a legjobb és leghatékonyabb innovátorokkal.

Az intézet a tudományos kutatást és technológiai fejlesztéseket végző vállalatok és intézmények számára konzorciális projekteken keresztül – a haderő igényeihez, a leghatékonyabb kettős felhasználású technológiai megoldások fejlesztéséhez – nyújt támogatást azzal a céllal, hogy a honvédségi állományt a lehető legnagyobb mértékben hazai fejlesztésű és gyártású eszközökkel szereljék fel.

A HUN-REN kutatóinak tudományos munkája korábban is több ponton kapcsolódott a magyar haderő fejlesztéseihez. A most kötött együttműködési megállapodásban a felek vállalták, hogy a jövőben törekednek arra, hogy közös kutatási projekteket hozzanak létre hazai és nemzetközi források elnyerése érdekében, továbbá, hogy a VIKI biztosítja a kutatóhelyek számára a szükséges tesztkörnyezetet a védelmi célú fejlesztések validálásához. A hatékony kommunikáció elősegítése érdekében a felek értesítik egymást a különböző együttműködési lehetőségekről, szakmai programokról, eseményekről.

„A kettős hasznosítású technológiák fejlesztése a nemzeti reziliencia építésének egyik legfontosabb eleme. A VIKI ebben a tekintetben tehát nem csak hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, a kisvállalatok, akadémiai szektor és a haderő összekapcsolásával támogatja hazánk és az állampolgárok biztonságát”

– emelte ki Porkoláb Imre dandártábornok, hozzátéve: a HUN-REN-nel közös projektek tökéletesen illeszkednek ebbe a profilba és erősítik a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium közötti együttműködést is.”

Gulyás Balázs elnök az eseményen elmondta: „A HUN-REN kiemelt feladata, hogy élő kapcsolatot teremtsen a tudomány és a társadalom, azaz a kutatók és a kutatók munkáját támogató adófizető állampolgárok között. Ez azt jelenti, hogy a tudományos és innovációs eredményeket be kell vinnünk az értékláncba, ezzel biztosítva a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás elérését. A HUN-REN a Neumann János Program zászlóshajójaként kíván hozzájárulni az abban megfogalmazott célok eléréséhez, amelyben fókuszterületként a digitalizáció, az egészséges élet, a körforgásos gazdaság mellett fontos szerepet kap a biztonság és a védelem” – hangsúlyozta a kutatási hálózat elnöke.

Borítókép forrása: Honvedelem.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.