Kázmér 2024. március 4.
logo

A szuverenitásvédelmi törvény ellen gyűjtenek aláírást a Soros-szervezetek

Gábor Márton
2023.12.01. 16:12 2023.12.01. 16:23
A szuverenitásvédelmi törvény ellen gyűjtenek aláírást a Soros-szervezetek

A baloldali pártok után, ahogyan az előre borítékolható volt, a Soros-féle szervezetek is tiltakozni kezdtek a kormányoldal szuverenitásvédelmi törvénytervezete ellen, és ehhez csatlakozott a kormányellenes tüntetések vezérhajójának tekinthető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A Szabad a hang online aláírásgyűjtő felületen meghirdetett, és számos Soros-szervezet által támogatott aláírásgyűjtési felhívás szerint az illegális külföldi finanszírozást megakadályozni kívánó szuverenitásvédelmi törvénycsomaggal „a kormány a társadalmi nyilvánosság felszámolását kívánja elérni”.

A jelen nyilatkozathoz csatlakozó civil szervezetek és közösségek tiltakozásukat fejezik ki a hatalom érdekeit védő törvényjavaslat elfogadása ellen, és felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a közügyekben aktív állampolgárok megbélyegzésével és megfélemlítésével.

– írják, majd pedig kifejtik, hogy amennyiben a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot elfogadja az Országgyűlés, ezzel átláthatóbbá téve a pártok és civil szervezetek szabályozását, megszűnne a demokrácia Magyarországon.

A több mint száz civil szervezet által alkotott szivárvány koalíció kezdeményezése szerint a törvényjavaslat nem egyértelmű, emiatt az új hivatal túlságosan nagy hatáskörrel fog rendelkezni a civil szervezetek felett, ugyanis a hivatal a vizsgálatok során hozzáférhet civil szervezetek, cégek, politikai pártok, egyházak, de még egyszerű magánszemélyek bármilyen adatához, velük kapcsolatos információkhoz.

Fontos kiemelni, hogy az aláírásgyűjtést támogató civil szervezetek között van számos, Soros György által támogatott NGO (nem kormányzati politikai szervezet) is, akiket egyértelműen hátrányosan érintene egy ilyen jellegű szabályozás bevezetése, mert kiderülne, pontosan milyen külföldi forrásból folytatják a tevékenységüket.

 

Többek között ilyen a Transparency International is, amely a weboldalán található információk szerint a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok, az Európai Bizottság és az Egyesült Államok Külügyminisztériumának köszönhetően tudja finanszírozni a tevékenységét. Hasonló a helyzet a Helsinki Bizottsággal is, amely 2022-ben rekordösszegeket könyvelhetett el hasonló forrásokból. 

A Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának bőkezű támogatását élvező szervezet egészen pontosan 1 048 148 000 forint felett diszponált tavaly, ebből a tárgyévi bevétele 635 719 000 forint volt, vagyis ennyiből gazdálkodhatott. 

Mindezek mellett számos LMBTQ és szexuális kisebbség érdekvédelmével foglalkozó csoport állt be a javaslat leszavazását követelő petíció mögé. Talán nem véletlen az sem, hogy a függetlenségét oly gyakran hangsúlyozó, de mostanában a kormányellenes tüntetések egyik vezérhajójának tekinthető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is támogatja az aláírásgyűjtést, felkerülve ezzel a prominens baloldali szervezeteket szinte tételesen felsoroló listára. 

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.