A szuverenitásvédelmi törvény ellen gyűjtenek aláírást a Soros-szervezetek

Az illegális kampányfinanszírozást megakadályozni kívánó javaslat ellen több Soros-szervezet és a PDSZ is tiltakozni kezdett.

2023. 12. 01. 16:12
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali pártok után, ahogyan az előre borítékolható volt, a Soros-féle szervezetek is tiltakozni kezdtek a kormányoldal szuverenitásvédelmi törvénytervezete ellen, és ehhez csatlakozott a kormányellenes tüntetések vezérhajójának tekinthető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A Szabad a hang online aláírásgyűjtő felületen meghirdetett, és számos Soros-szervezet által támogatott aláírásgyűjtési felhívás szerint az illegális külföldi finanszírozást megakadályozni kívánó szuverenitásvédelmi törvénycsomaggal „a kormány a társadalmi nyilvánosság felszámolását kívánja elérni”.

A jelen nyilatkozathoz csatlakozó civil szervezetek és közösségek tiltakozásukat fejezik ki a hatalom érdekeit védő törvényjavaslat elfogadása ellen, és felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a közügyekben aktív állampolgárok megbélyegzésével és megfélemlítésével.

– írják, majd pedig kifejtik, hogy amennyiben a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot elfogadja az Országgyűlés, ezzel átláthatóbbá téve a pártok és civil szervezetek szabályozását, megszűnne a demokrácia Magyarországon.

A több mint száz civil szervezet által alkotott szivárvány koalíció kezdeményezése szerint a törvényjavaslat nem egyértelmű, emiatt az új hivatal túlságosan nagy hatáskörrel fog rendelkezni a civil szervezetek felett, ugyanis a hivatal a vizsgálatok során hozzáférhet civil szervezetek, cégek, politikai pártok, egyházak, de még egyszerű magánszemélyek bármilyen adatához, velük kapcsolatos információkhoz.

Fontos kiemelni, hogy az aláírásgyűjtést támogató civil szervezetek között van számos, Soros György által támogatott NGO (nem kormányzati politikai szervezet) is, akiket egyértelműen hátrányosan érintene egy ilyen jellegű szabályozás bevezetése, mert kiderülne, pontosan milyen külföldi forrásból folytatják a tevékenységüket.

 

Többek között ilyen a Transparency International is, amely a weboldalán található információk szerint a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok, az Európai Bizottság és az Egyesült Államok Külügyminisztériumának köszönhetően tudja finanszírozni a tevékenységét. Hasonló a helyzet a Helsinki Bizottsággal is, amely 2022-ben rekordösszegeket könyvelhetett el hasonló forrásokból. 

A Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának bőkezű támogatását élvező szervezet egészen pontosan 1 048 148 000 forint felett diszponált tavaly, ebből a tárgyévi bevétele 635 719 000 forint volt, vagyis ennyiből gazdálkodhatott. 

Mindezek mellett számos LMBTQ és szexuális kisebbség érdekvédelmével foglalkozó csoport állt be a javaslat leszavazását követelő petíció mögé. Talán nem véletlen az sem, hogy a függetlenségét oly gyakran hangsúlyozó, de mostanában a kormányellenes tüntetések egyik vezérhajójának tekinthető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is támogatja az aláírásgyűjtést, felkerülve ezzel a prominens baloldali szervezeteket szinte tételesen felsoroló listára. 

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.