Ezért nem támogatja Magyarország az ukrán uniós csatlakozást + videó

Hidvéghi Balázs uniós parlamenti képviselő elmagyarázta.

2023. 12. 11. 19:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra – jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselője a testület strasbourgi üléséről bejelentkezve egy Facebook-videóban. Mint mondta, világosan látszik a brüsszeli bürokratáknak az a szándéka, hogy átfogó vita és az emberek megkérdezése nélkül mindenáron áterőltessék Ukrajna uniós csatlakozását. – A mi álláspontunk egyértelmű: szerintünk sem Ukrajna, sem pedig az Európai Unió nem áll készen erre, ezért a csatlakozásról tárgyalni most nem időszerű – jelentette ki.

Hozzátette, egy elhamarkodott és meggondolatlan döntés ártalmas lenne az egész EU-ra nézve.

Ukrajna jelenleg háborúban áll, sem a határai, sem a lakosságszáma nem tisztázott, háborúban álló országot pedig nem lehet felvenni az EU-ba.

Ráadásul Ukrajna nem teljesíti azokat a feltételeket sem, amelyek a csatlakozáshoz szükségesek. Nem biztosítja például a kisebbségek egyenlőségét és anyanyelvük szabad használatát, ami súlyosan sérti a Kárpátalján élő magyarság jogait. Kettős mércének az EU bővítésekor sem lehet helye – fejtette ki a képviselő.

Szerinte Brüsszel arról sem beszél nyíltan, hogy az EU-ra nézve milyen súlyos pénzügyi következményekkel járna az ukrán csatlakozás. Ukrajna a háború kezdete óta negyvenmilliárd euró támogatást kapott, hitel és garancia formájában csak az Európai Uniótól. Ez több pénz, mint amennyit hét év alatt kapott Magyarország, Horvátország és Szlovénia együttvéve – mutatott rá Hidvéghi Balázs. – Amennyiben Ukrajna csatlakozik az EU-hoz, számítások szerint 61 milliárd eurót kapna a kohéziós alapból. Ez azt jelentené, hogy legalább kilenc tagállam, köztük Magyarország is, már nem lenne jogosult a támogatásokra, és azonnal nettó befizetővé válna – vonta le a következtetést az uniós képviselő.

Úgy vélte, látható, hogy a brüsszeli bizottság rosszul készítette elő Ukrajna csatlakozási folyamatát. – Meggyőződésünk, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdeke is, hogy ezek a tárgyalások most ne kezdődjenek el.

Felszólítjuk Brüsszelt, hogy Ukrajnával kapcsolatban először egy átfogó stratégiai vitát folytassanak le a tagállamokkal, ahelyett, hogy az európai emberek háta mögött akarnák áterőltetni az ukrán csatlakozást

– jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: Didier Bauveraert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.