Elemér 2024. február 28.
logo

Fehéredik a magyar gazdaság, maradnak az adókedvezmények

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.11. 07:33 2023.12.11. 08:01
Fehéredik a magyar gazdaság, maradnak az adókedvezmények

A NAV online számlarendszeréből származó többletbevétel évek óta szolgál a kormány adócsökkentéseinek fedezetéül – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Emlékeztetett: a gazdaságfehérítés területén végbemenő pozitív folyamatokat az Európai Bizottság legújabb áfarés-becslésére vonatkozó tanulmánya is megerősítette.

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot. Az ebből származó többletbevétel évek óta szolgál a kormány adócsökkentéseinek fedezetéül – közölte Izer Norbert.

Borítókép: Izer Norbert államtitkár (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány gazdaságpolitikájának kiemelt célja a gazdaságfehérítés, amelynek pedig fontos eleme a 2018. július 1-jén debütált és 2021 elejére teljes körűvé vált online számlarendszer. A regisztrálók száma mára elérte a másfél milliót − fogalmazott a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Hozzátette:

a 2018-tól beérkezett csaknem két és fél milliárd számla túlnyomó többségét az online számlarendszer segítségével küldték be az adóhatósághoz.

Izer Norbert kiemelte: az online számla − amellett, hogy segíti a jogkövető vállalkozásokat − több száz milliárd forinttal javította az adóbefizetési fegyelmet.

 

A gazdaság növekedési pályára állhat

A bevételi adatok tanúsága szerint az online számlarendszernek tulajdonítható többletbevétel jelentősen hozzájárult az adócsökkentésekhez. A kormány a háborús időkben és a rendkívüli kiadások ellenére is kitart az adócsökkentés politikája mellett, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, a foglalkoztatás és a bérek is. A munkát terhelő adók csökkentése mellett azért is kitartunk − fejtette ki −, mert a legfontosabb cél, hogy 2024-ben újra visszatérjünk a gazdasági növekedési pályára. Hangsúlyozta:

Továbbra is megőrizzük Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a harminc év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, egyes élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

Mint mondta, a kormány gazdaságfehérítő, illetve az adótudatosság fejlesztését elősegítő intézkedéseinek, az adóelkerülés súlyosságához igazított szankcióknak, valamint az adómorál jelentős javulásának is köszönhetők az eddigi eredmények.

 

Meghaladjuk az uniós átlagot

Ma, a világjárvány utáni és a háborús válság idején különösen fontos, hogy – védve a tisztességes vállalkozásokat – senki se bújhasson ki az adók megfizetésének kötelezettsége alól, ezért a feketegazdaság elleni küzdelem folytatódik − szögezte le Izer Norbert. Az államtitkár emlékeztetett: a gazdaságfehérítés területén végbemenő pozitív folyamatokat az Európai Bizottság legújabb áfarés-becslésére vonatkozó tanulmánya is megerősítette.

Az áfarés a makrogazdasági mutatók alapján számolt elméleti, illetve a tényleges áfabevétel különbsége.

A becslés szerint a hazai áfarés szintje 2010-ben 22,3 százalékot ért el, azóta folyamatos csökkenést mutat, mértéke 2021-ben elérte az eddigi legalacsonyabb, 4,4 százalékos mértéket. Bár a mutató az EU-tagállamok körében is érdemben csökkent, a magyar áfarés javulása jelentős mértékben meghaladja mind az uniós tagállamok, mind a régió átlagát.

Izer Norbert emlékeztetett: az összes gazdaságfehérítési intézkedésnek köszönhetően − online pénztárgép, ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), online számlarendszer − 2010 óta 2021-ig mintegy négyezermilliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek, ami fedezetet biztosított az ebben az időszakban megvalósított adócsökkentések jelentős részének.

 

Borítókép: Izer Norbert (Fotó: MTI/Kormány.hu/Botár Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.