Fontos változás jön a kormányban

Szinte minden fontos gazdaságpolitikai kérdést Nagy Márton hatáskörébe rendeltek a Gazdasági Kabinet és a Növekedési és Versenyképességi Kabinet összevonásával.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 08. 16:11
NAGY Márton
Budapest, 2023. október 30. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond Az év felelõs foglalkoztatója 2023 pályázat díjátadó rendezvényén a Budapest Music Centerben 2023. október 30-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő szerdán szavaz az Országgyűlés arról a Hende Csaba által benyújtott törvényjavaslatról, amely szerint az eddigi Gazdaságfejlesztési Minisztériumot Nemzetgazdasági Minisztériummá nevezik át január 1-jétől – írja a Világgazdaság.

Már létezett ilyen elnevezésű minisztérium 2010 és 2018 között is, előbb Matolcsy György, majd Varga Mihály vezette. A tárca a 2018-as választás után Pénzügyminisztériumként működött tovább, ami mellett tavaly jött létre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A döntésre alig pár nappal azt követően kerül sor, hogy Nagy Mártont egy kormányhatározat kinevezte a Gazdasági Kabinet élére.

Az új kabinet a korábbi Gazdasági Kabinet és a Növekedési és Versenyképességi Kabinet összevonásával jött létre, és szinte minden fontos gazdaságpolitikai kérdést Nagy Márton hatáskörébe rendeltek.

 

Erősödik Nagy Márton befolyása

A frissen benyújtott törvényjavaslat újabb jele lehet annak, hogy a gazdaságpolitikus befolyása erősödik a kormányon belül, egyben új gazdasági csúcsminisztérium születését is előre vetíti – értékelt a Világgazdaság. A lap emlékeztetett:

Nagy Márton egy, a héten adott interjúban arról beszélt, hogy a fogyasztás felpattanása lehet a növekedés beindulásának kulcsa, mivel az magával hozhatja a beruházások felépülését is.

Azok ugyanis leginkább azokban a szektorokban estek vissza, amelyek főként a belföldi keresleten alapulnak. Miután a reálbérek növekedése már visszatért a pozitív tartományba, erre ráadásul jó is az esély.

A magas béreket viszont a vállalatoknak is ki kell tudniuk gazdálkodniuk, ezért a kevésbé versenyképes iparágakban szükség lehet a konszolidációra, ami már el is indult egyes területeken, illetve mérethatékonysági előnyöket is hozhat magával. A miniszter arra is ígéretet tett, hogy jövőre akkor is hazánkban lesz a legmagasabb a GDP-növekedés, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat.

Borítókép: Nagy Márton (Fotó: Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.