Hankó Balázs: Elstartolt a nemzetközi diákcserékre fókuszáló Pannónia Program

A modellváltott egyetemeknek a Pannónia Program keretében jövőre tízmilliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy az egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ más egyetemein szerezzenek tapasztalatokat.

Forrás: MTI2023. 12. 20. 11:38
HANKÓ Balázs Zoltán
Vác, 2023. december 6. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszél a Digitalizáció a szakképzésben címû konferencián a Váci Kilátó Piarista Központban 2023. december 6-án. A fejlesztés eredményeként mostantól 672 digitális tananyag érhetõ el a szakképzésben tanulók számára, amelyek segítségével szemléletessé és könnyebben befogadhatóvá válik az elméleti és a gyakorlati oktatás. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Útjára indul a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára a tárca és a Tempus Közalapítvány sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Hankó Balázs közölte: a jövő évben tízmilliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a modelltváltott egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek olyan tapasztalatokat, amelyeket majd hasznosítani tudnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére.

 – A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a kormányzat az elmúlt években sikerrel újította meg a felsőoktatást, így versenyképességi fordulat történt. Ennek eredményeként immár 12 magyar egyetem tartozik a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékához.

Ugyanakkor az a céljuk, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen a világ legjobb száz egyeteme között és legalább három intézményt tartsanak számon Európa legjobb száz felsőoktatási intézménye között

 – fűzte hozzá.

Elmondta, a sikeres magyar felsőoktatásnak az egyik feltétele a nemzetközi csereprogramokban történő részvétel: jelenleg tízezer diák, tanár és kutató vesz részt ilyen programokban, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi húszezret.

Közölte, úgy számolnak, hogy a program jövőre nyolcezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program.

A forrás 20 százaléka, kétmilliárd forint arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók

 – mondta Hankó Balázs.

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy a tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje 2024. január 29.

Terveik szerint a kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról, és április végéig a szerződéseket is megkötik. Közlése szerint jelenleg 99 ország egyetemeivel állnak kapcsolatban, és mindent megtesznek azért, hogy a felsőoktatási intézményeket kellő információval lássák el a lehetőségekről.

– Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak az intézmények nemzetközi kapcsolattartóival, illetve tájékoztatók sorát kívánják tartani az intézményeknél – mondta Czibere Károly, aki úgy fogalmazott: „a program eredményességre van ítélve”.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Kovács Attila)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.