Colorado állam legfelsőbb bírósága kizárta Donald Trumpot a 2024-es elnökválasztásból

A coloradói legfelsőbb bíróság – szerény többséggel – úgy döntött, hogy megváltoztatja a kerületi bíró novemberi döntését, és kizárja Donald Trump volt elnököt a 2024-es elnökválasztásból az államban.

2023. 12. 20. 9:18
TRUMP, Donald
New York, 2023. november 6. Donald Trump volt amerikai elnök az ellene és két gyermeke ellen csalás vádjával indított polgári per tárgyalásán New York állam Legfelsõbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. november 6-án. A volt elnök, fiai és cégcsoportja ellen New York állam fõügyésze indított pert, mert véleménye szerint a cégbirodalom ingatlanainak értékét a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, s ezzel félrevezették a finanszírozó bankokat, biztosítókat és egyéb üzleti szereplõket. MTI/AP/Pool/Getty Images/David Dee Delgado Fotó: David Dee Delgado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság egyértelmű és meggyőző bizonyítékokkal megállapította, hogy Trump elnök lázadást követett el, ahogyan ezeket a kifejezéseket a tizennegyedik módosítás harmadik szakasza használja

− áll a teljes egészében demokraták által kinevezett bíróság 4:3 arányban meghozott határozatában, amelyet a Breitbart amerikai hírportál idézett.

A bíróság nem értett egyet Trump jogi csapatának azon érvelésével, miszerint az elnök a január 6-i szavai miatt a véleménynyilvánítás szabadsága jegyében nem vonható felelősségre. Szintén nem vették figyelembe, hogy Trump békés és hazafias tiltakozásra szólította fel követőit, amikor többen megrohamozták a Capitolium épületét januárban. 

A határozat végrehajtását a fellebbezési határidő lejártáig, január 4-ig felfüggesztették, utána a szövetségi legfelsőbb bíróság ítéletén múlik az ügy sorsa.

Az ügyet viszont a coloradói választási hatóság szerint január 5-ig le kell zárni, mert akkor véglegesítik az előválasztás indulóinak listáját.

A bíróság döntése azért is érdekes, mert annak ellenére egyoldalúan megállapították, hogy Trump lázadást követett el, hogy Trumpot ezért – vagy egyéb bűncselekményért – soha nem ítélték el, az amerikai szenátus pedig felmentette az ezzel kapcsolatos vizsgálatban.

Maga Donald Trump következetesen tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el.

Az egyik nemmel szavazó bíró a különvéleményében ezt írta:

Az elutasítás itt különösen helyénvaló, mivel az elektorok a megfelelő tisztességes eljárást biztosító szigorúbb szabályokkal rendelkező eljárás (például lázadással kapcsolatos bűncselekmény miatt indított büntetőeljárás) meghatározása nélkül terjesztették elő a kifogásukat.

Trump kampánycsapata már bejelentette, hogy fellebbeznek.

A döntés kapcsán több vezető republikánus politikus is kifejezte csalódottságát, köztük Mike Johnson, a képviselőház elnöke.

A mai döntés, amely megpróbálja kizárni Trump elnököt a coloradói szavazólapokról, nem más, mint egy alig leplezett pártpolitikai támadás. Politikai hovatartozástól függetlenül egyetlen szavazásra regisztrált állampolgártól sem szabad megtagadni a jogot, hogy támogassa korábbi elnökünket, aki a republikánus előválasztás minden felmérésében az élen áll. Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasítja ezt a meggondolatlan döntést, és hagyja, hogy az amerikai nép döntsön az Egyesült Államok következő elnökéről

− írta Johnson az X-en.

Ted Cruz szenátor pedig nemes egyszerűséggel szemétnek nevezte a döntést.

Nayib Bukele salvadori elnök szerint ezzel a döntéssel Amerika elvesztette a jogát arra, hogy más országokat leckéztessen a demokráciáról.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Játsszunk el a gondolattal, ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban… Hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését? S mi van most? Csend. De nem az advent miatt

– írta a Facebook-posztjában.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Getty Images/David Dee Delgado)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.