Hatvanezer facsemete telepítésével indult el Budapest és környékének egyik legnagyobb erdőátalakítása

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon ültet fákat.

2023. 12. 13. 22:58
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett, jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő, természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek.

A Pomáz nyugati részén, a Messeliától délnyugatra húzódó területen korábban védettséget nem élvező, kifejezetten faanyagtermelésre ültetett nyárfa monokultúra volt. A terület a Pilisi Parkerdő közlése szerint sokáig állt gazdátlanul, csak néhány éve került a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A korábban itt nőtt nyárfákat eredetileg azért ültették, hogy a közeli gyümölcsösök által használt szállítóládák alapanyag-ellátását biztosítsák. A terület fáinak egészségi állapota tavalyra erősen leromlott, a kifejezetten balesetveszélyes ültetvényen nagyon nagy volt a fakidőlés kockázata.

Ezért elengedhetetlenül szükséges volt a területen álló faállomány lecserélése és más fafajokkal történő felújítása a környéken lakók, itt kirándulók biztonsága, valamint a terület ökológiai értékének növelése érdekében.

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A kocsányostölgy, vadalma és más elegy fafaj csemeték az idei évben 50-60 cm magassági növekedést produkáltak. Az ültetési időszak még tavaszig kitart, így tavaszig kerülnek még az erdőrészlet soraiba elegyfafajok. Az első év a legkritikusabb egy új erdő születésénél, ezt az időszakot a Pomázi Parkerdő csemetéi jól teljesítették, így a következő évnek már lábat vetett, a mélybe törő gyökerekkel rendelkező fácskák állnak elébe.

Borítókép: Az erdőátalakítás alatt álló terület (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.