Önjelölt főtájépítész kertészkedik Budapesten a főváros támogatásával

A kijelentései ellenére Budapest önjelölt főtájépítészéről a mai napig nem nyilvános, hogy pontosan milyen tisztséget visel.

2023. 12. 22. 4:47
BARDÓCZI Sándor
Budapest, 2022. április 29. Bardóczi Sándor, Budapest fõtájépítésze beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Fõpolgármesteri Hivatal udvarán 2022. április 29-én. A pályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bardóczi Sándor, aki Budapest főváros főpolgármesteri hivatala várostervezési főosztálya tájépítészeti osztályának vezetője, a munkakörével összefüggő megnyilatkozásai során szabadon, a jogszabályok megsértése nélkül is használhatja a főtájépítészi titulust – közölte a Magyar Nemzettel a fővárosi önkormányzat.

A főváros szerint ugyanis a főkertésznek kinevezett Bardóczi munkaköri feladatainak köznapi, rövid, összefoglaló megnevezéseként használható a főtájépítész megjelölés. Ebből azonban egyértelműen kiderül, hogy Karácsony Gergelynek a 2019-es választási ígéreteivel ellentétben nem sikerült létrehoznia a főtájépítészi pozíciót, csupán engedélyezte a város főkertészének, hogy egy jóval nagyobb presztízsű megnevezéssel hivatkozzon magára.

A Bardóczival kapcsolatos anomáliára nemrég Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget projektért felelős miniszteri biztos egy véleménycikkében is rámutatott. Baán László emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés sem egy-két hónapon belül, sem az azóta eltelt közel négy év alatt nem hozta létre a főtáj­építészi tisztséget, nem definiálta az ehhez tartozó feladat- és munkakört, éppen ezért a tisztségre várományos Bardóczit senki nem nevezte ki főtáj­építésznek:

Budapestnek egy percig sem volt és ma sincs főtájépítésze.

A miniszteri biztos szerint aki mást állít Bardóczi kapcsán, az nyilvánva­lóan hazudik. Ugyanakkor az eredetileg főkertésznek kinevezett Bardóczi már korábban elismerte, hogy a kinevezésével szemben mást csinál. Az Építészfórumnak 2020 januárjában adott interjúban Bardóczi elmondta, hogy a tájépítészi és a kertészmérnöki szakma eltávolodott egymástól.

A tájépítészszakma eléggé elvált a kertészmérnökitől és például az urbanistákhoz, építészekhez ma már több köze van. A kertészmérnök inkább gyakorlatias, munkakörébe egyaránt beletartozik a növénytermesztés, a különféle nemesítésekkel kapcsolatos kutatások és a kertészeti ágazaton belül a zöldfelületek fenntartása, kezelése is. A tájépítészek ezzel szemben elméleti szakemberek, főként tervezőmérnökök: kertet, zöldfelületi hálózatokat és tájrehabilitációt terveznek, de emellett beleásták magukat a tájvédelembe, ökológiába, építészetbe, erdészetbe, vízépítészetbe, tájalakulás-történetbe vagy éppen a társadalomtudományokba is. Egyszerűen annyi a különbség, hogy a tájépítész műszaki tervekben és stratégiákban gondolkodik, míg a kertész a kivitelezésben, fenntartásban, termesztésben

– jelentette ki Bardóczi.

Budapestnek 1949-ig volt főkertésze, utána több évtized kihagyás következett, a jelenlegi önjelölt Bardóczin kívül főtájépítésze pedig még nem volt, így senki sem tudja, valójában mi is volna a dolga egy ilyen szakembernek. Bardóczi Sándor például úgy ért mindenhez is, hogy valódi tudományos munkásságára alig találni bizonyítékot.

Mint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta: Bardóczi Sándor 1998-ban diplomázott tájépítő mérnökként, de egyetlen publikáció sem közli, hol. Tudomásunk szerint ebben az időszakban még csak a kertészeti egyetemen folyt ilyen képzés, nehezen érthető, hogy az ismert intézményt miért nem említik név szerint.

Bardóczi pozícióját már jó ideje homály fedi, a magát főtájépítésznek tituláló férfi pedig számos kezdeményezésében elsősorban kertészettel kapcsolatos elképzeléseket valósított meg. Többek között az ő nevéhez fűződik a méhlegelők, illetve a rovarhotelek létrehozása, majd pedig bővítése is.

Azonban szintén a magát szakembernek tituláló Bardóczi támogatott számos, az autós közlekedés ellehetetlenítésével kapcsolatos tervet, mint a biciklisávok városszerte történő felfestését, illetve a pesti alsó rakpart lezárását is. Az is sokatmondó, hogy a Liget projekt kérlelhetetlen ellenzőjeként úgy bírálta a Városligetben elkészült múzeumi és zöldterületi fejlesztéseket, hogy saját bevallása szerint azokat meg sem nézte személyesen.

Borítókép: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.