Példa nélküli történet: Érd baloldali városvezetése elbukott több milliárd forint EU-s pénzt

A több mint hetvenezer fő lakosú Érd hatalmas összegeket kapott fejlesztésekre, azonban a baloldali polgármester addig húzta-halasztotta ezeknek a megvalósítását, hogy kicsúsztak a határidőből. A pénzek és a projektek sorsa még kérdéses, a városvezetés pedig a kormányra mutogat.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 29. 15:24
null
Érd, 2023. február 13. Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a Városháza) épülete az Alsó utcában. A több mint 70 ezer lakosú település 63 négyzetkilométeren terül el. Városias gyors fejlõdése a múlt század második felétõl folyamatos. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Csőzik László vezette Érd nem tudta a kilenc évig tartó programozási ciklus határidejére felhasználni az uniós projektjeire kapott több milliárd forintot – mutatott rá a Világgazdaság. A hírportál hangsúlyozta:

a pénzből több olyan forgalmas csomópont is megújulhatott volna, ahol rendszeresek a közlekedési balesetek, és ami érdemben javíthatott volna a helyiek életminőségén.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az ellenzék vezette város évek óta horribilis összegeket görgetett maga előtt, miközben a településvezető folyamatosan pénzhiányra panaszkodott. Csőzik László érthetetlen okból az utolsó pillanatra hagyta az uniós forrásból megvalósuló csomópontfejlesztéseket, végül ki is csúszott a határidőből.

A legégetőbb kérdés, hogy mi lesz most a pénzek és a projektek sorsa, könnyen lehet, hogy a fel nem használt forrásokat mind vissza kell utalni az államkasszába. A városvezetés most a kormányra mutogat.

A városháza még október végén is határozottan állította a Világgazdaságnak, hogy be tudják fejezni a projekteket, pedig az illetékes területfejlesztési minisztérium már ekkor elszámolási szempontból kockázatosnak minősítette az érintett beruházásokat.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő és Csőzik László, Érd polgármestere (Forrás: Facebook)

A hírportál szerint mindez pedig azért problémás, mert egy forrása szerint véget ért az állam jóindulata ilyen esetekben, amely korábban nem kérte vissza a kifizetett előleget, ha a projektgazda esetleg kifutott a határidőkből. Ez most a költségvetés helyzete alapján nehezen képzelhető el, így az állam nyugodtan hivatkozhat arra, hogy volt elég idő a projektek befejezésére, tekintve, hogy a programozási ciklus kilenc évig tartott – magyarázta a Világgazdaság, majd megjegyezte: most a helyzet úgy áll, hogy a közbeszerzés során kiválasztott kivitelezők több eltervezett útfejlesztésnek még hozzá sem kezdtek. 

A városháza a kormányra mutogat

„Az önkormányzat minden tőle telhetőt megtett, hogy a projekteket sikeresen le lehessen zárni. A szükséges engedélyeztetési eljárásokat és a tervezést lezártuk, a kivitelezőket megtaláltuk, a munkaterület átadását előkészítettük” – írta a Világgazdaságnak László Ferenc, a városháza kommunikációs vezetője. Válaszlevelükben arra hivatkoznak, hogy az irányító hatóságtól korábban azt az ígéretet kapták, hogy pénzügyi akadálya a beruházásoknak nem lesz, ezért adták vissza a Budai út felújítására szánt összeget, hogy aztán ráemelés formájában visszakapják a többi vekopos projekteknél.

László Ferenc szerint a kormány azonban a mai napig nem adott hozzájárulást az átcsoportosításhoz a többi projektet illetően, azaz nem adott zöld utat ahhoz, hogy a nyertes kivitelezők munkagépei felvonulhassanak a többi munkaterületen.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az uniós pénzekkel a Vekop esetében a kormány már a nyáron elszámolt Brüsszel felé. A korábbi írásbeli ígéret szerint a kormány a ráemeléshez a jóváhagyását (kormányhatározat formájában) 2024 elején tudja leghamarabb biztosítani

– magyarázta a kommunikációs vezető, majd hozzátette: abban bíznak, hogy jövőre zöld utat kapnak, és akkor a beruházások pár hónap alatt befejezhetők, de már nem uniós, hanem nemzeti forrásból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.