Új bázist kaptak a győri és a marcali mentősök + videó

Az ország több területén is fejlődik a betegszállítás.

2023. 12. 19. 22:36
győri mentőállomás Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy hete új ultramodern mentőállomásról vonulnak ki az esetekhez a győri mentők. Az eddigi tapasztalatokról számoltak be a Kisalföldnek.

Az elmúlt években két tucat mentőállomás újult meg Magyarországon, a győri az egyik legmodernebb. Ezen az állomáson százharminc munkatárs dolgozik a legjobb körülmények között – nyilatkozta Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám

Az állomás minden funkciója tökéletesen működik, a mentőirányítástól a vonuló személyzet tevékenységéig. A futó gépkocsiállomány tíz járműből áll, eset rohamkocsikból és mentőautókból – mondta Csillag Zoltán, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.

Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám

– Az első napok még a csodálkozás jegyében telnek, minden tágas, minden új, még nem szoktunk hozzá. Minden lehetőség adott, hogy kellő időben nyújthassunk segítséget. Az irányítócsoport is megújult, sok a parkolóhely, nem utolsósorban pedig egy XXI. századi oktatóbázis létesült – számolt be tapasztalatairól Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt.

 

Új bázis Marcaliban

A győri mentőállomás mellett hétfőn átadták az új marcali légimentő bázist is. Az új mentési központ a sármelléki bázis szerepét vette át annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja a sürgős betegellátást biztosítani. Az új bázisról tizenöt percen belül érkezhet a légi segítség – írja a Somogy Vármegyei Hírportál.

Fotó: Sonline/Kovács Tibor

A marcali létesítmény XXI. századi körülményeket biztosít a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek. A jelenlegi hét bázisról lefedhető Magyarország területe – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

Fotó: SONLINE/Kovács Tibor

A magyar légi mentés nagy utat tett meg, a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték, és a gépek Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják – közölte Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Borítókép: Győri mentőállomás (Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.