Ukrajna EU-csatlakozására nemet, a partnerségre igent mondanak a magyarok

Tízből hatan egyetértenek a kormány állásfoglalásával.

2023. 12. 14. 8:55
null
Brüsszel, 2019. február 6. Írország és az Európai Unió zászlói Leo Varadkar ír miniszterelnöknek a brit EU-tagság megszûnésérõl (Brexit) tartott brüsszeli tárgyalásai idején, 2019. február 6-án. Theresa May brit miniszterelnök elõzõ napi kijelentése szerint London nem fogja megengedni, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ismét a múltat felidézõ határellenõrzési rendszer alakuljon ki a brit EU-tagság megszûnése után. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből hat magyar (58 százalék) egyetért azzal, ha a magyar kormányfő megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Tanácsban – derült ki a Magyar Társadalomkutató felméréséből, amely arra is rámutat, hogy a magyar lakosság kétharmada (67 százalék) Ukrajna Európai Unióba történő felvétele helyett egyelőre csupán partnerségi megállapodást kötne a háborúban álló országgal.

Mint ismert, ezen a héten tárgyalhatják Brüsszelben az Európai Tanács ülésén a tagállamok az Európai Unió Ukrajnával történő bővítésének lehetőségét. A Magyar Társadalomkutató Kft. ennek apropóján készített felmérést: mi a véleményük Ukrajna esetleges csatlakozásáról és a magyar miniszterelnök álláspontjáról.

A felmérésben ötszáz, 18 év feletti lakost kérdeztek telefonon keresztül. Az eredmények szerint a magyarok Ukrajna uniós csatlakozásával szembeni ellenérzését támasztja alá, hogy a többség, öt magyar lakosból három (58 százalék) támogatja, hogy Orbán Viktor megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését,

de még a magyar miniszterelnökkel szinte semmiben egyet nem értő baloldali pártok szavazóinak több mint harmada (35 százalék) is ezen a véleményen van.

A kutatás eredményei alapján még ennél is nagyobb arányban, a magyar lakosság kereken kétharmada (67 százalék) nem tartja aktuálisnak Ukrajna Európai Unióhoz történő csatlakozását, ami helyett egyelőre partnerségi megállapodás megkötésével értenének egyet. A kutatásban minden vizsgált társadalmi csoport (pl. nemek, életkori és iskolázottsági csoportok), de még a kormánypártiak (66 százalék) és a baloldali ellenzékiek (64 százalék) körében is a kétharmados többség osztozik ezen a véleményen. 

A településtípus vonatkozásában is érdekes eredmények jöttek ki, az látszik, hogy inkább a fővárosban élők támogatják a partnerségi megállapodás megkötését Ukrajnával, hiszen közel háromnegyedük (73 százalék) osztja ezt a véleményt.

Ukrajna uniós csatlakozására nemet mondanak a magyarok

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.