Védjük meg kedvenceinket szilveszterkor!

Szakértői tanácsok az állatok szökése ellen.

Forrás: Heves Vármegyei Hírportál2023. 12. 30. 13:27
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri állatmenhely vezetője elmondta, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem szökik el majd háziállatunk a tűzijáték-durrogás miatt. Országos szerveződések is indultak, hogy állatmentő ügyeleteken helyezzék biztonságba a szökött ebeket és macskákat – közölte a Heves Vármegyei Hírportál.

Szilveszterkor az állatok jó része retteg a hanghatásoktól. Az egri állatmenhely vezetője arról beszélt a Heves Vármegyei Hírportálnak, mit tehetünk annak érdekében, hogy nyugodtan átvészeljék a rettegő állatok ezt az időszakot. Társy Diána arra hívta fel a figyelmet, hogy ne csak 31-én este igyekezzenek a gazdák odafigyelni a rettegésre hajlamos állataikra, hiszen már előtte és utána is gyakran petárdáznak. Már szilveszter előtt egy nappal fokozottan figyeljenek minden házi kedvencre. Ha lehet, ne egy kennelbe legyenek bezárva egyedül, hanem oldjuk meg, hogy beltérben lehessenek, nyugodt helyen , és ha lehet, akkor a társaságunkban. Tartózkodjon az állattal valaki, akihez kötődik és bízik benne – mondta.

A hanghatások elnyomásával csökkenthető a félelem az állatokban, javasolt például bekapcsolni a televíziót vagy zenét indítani

– javasolta a szakértő.

Azzal folytatta, hogy az ne nyugtasson meg senkit, hogy korábban nem volt probléma, mert a korral, az idő előrehaladtával bármikor előjöhet a rettegés, és kifoghat az állaton. Lehet az oka az időskor, egy betegség vagy környezetváltozás is. Bármikor kialakulhat a félelem. 

Láncra senki ne kössön kutyákat ilyenkor, mert annyira be tudnak pánikolni, hogy megfojtják magukat

– hangsúlyozta.

Szintén kiemelten fontosnak tartja a menhely vezetője, hogy 

ha megtörténik a baj és az állat elszökik, fontos, hogy legyen benne chip, amely megkönnyíti az azonosítást.

Macskákba is mindenképp javasolja a mikrochip-beültetést – tette hozzá.

Érdemes ellenőrizni az év vége előtt, hogy regisztrálva van-e a chip és az adatok helyesek, naprakészek-e; a lakcím megadása sokat segíthet az állat hazajutásában. Ha eltűnik a háziállat, akkor minden módon keresse a gazdi, ossza meg a fotóját a közösségi médiában, szóljon állatorvosoknak és menhelyeknek is. A mikrochipadatokban meg lehet jelölni, hogy eltűnt és keresik – javasolta.

A Heves Vármegyei Hírportál azt is összegyűjtötte, hogy miket érdemes ilyenkor betartani:

1. Tegyünk chipet a kutyába!
2. Figyeljünk rá és ellenőrizzük, hogy az orvos regisztrálja is a chipet az adatokkal (név, cím, telefonszám), mert enélkül a chip semmit sem ér!
3. A kutya nyakába érdemes egy bilétát tenni a telefonszámunkkal!
4. Ha szükséges, szilveszter előtt és utána pár napig vigyük be a házba, hogy megvédjük a számára félelmetes durrogtatásoktól!
5. Már napokkal korábban érdemes elkezdeni figyelni arra, hogy inkább pórázon sétáltassuk kedvencünket, nehogy megijedjen egy közelben becsapódó petárdától és elrohanjon! Ebben a pár napban pedig inkább a sötétedés előtti időszakot használjuk sétáltatásra.
6. Ha a kutya nagyon fél az erős hangoktól, akkor az állatorvossal konzultálva adjunk be neki nyugtatót!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet  is megosztott egy kisfilmet, melyben sorra veszik, hogyan lehet megakadályozni a szökéseket:

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.