A liberális polgármester tavaly még a víziközműcégükkel hencegett, mára beütött a vízhiány

Csőzik László, Érd liberális polgármestere tavaly még azzal hencegett, hogy az ő víziközműcégük „jól bevált”, és ezért nem adják át az államnak. Csőzik szerint a külföldi befektető, egy francia cég igencsak tőkeerős, ezért nekik könnyebb a dolguk. Az érdi polgármester most már nem dicsekszik privatizációs döntésével, viszont ugyanazt javasolja, mint Márki-Zay Péter a tavalyi választás előtt: kevesebb vizet kell használni.

2023. 12. 20. 13:29
karacsony_3
2020.07.03. Budapest Karácsony Gergely önkormányzati törvényt érintő sajtótájékoztatója Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet KÉPEN: Csőzik László, Érd polgármestere Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nekünk sokat segített a befektető (…) és ha visszatekintek az elmúlt 15 évre, akkor úgy látom, hogy folyamatosan mentünk felfelé” – ezzel is magyarázta 2022 szeptemberében a  Klubrádióban „gyomorból jövő, vagy ösztönszerű” ellenkezését a víziközműcég állam részére történő átadásával kapcsolatban Csőzik László, aki nem látta a „jó gazda gondosságát” a magyar államban. 

Az érdi polgármester 15 éve még az SZDSZ színeiben, alpolgármesterként vett részt a Veolia nevű francia cég helyi vízellátásba történő bevonásában, magyarul a víziközmű-szolgálatás részleges privatizációjában. „Ez egy hatékonyan működő cég” – mondta még tavaly Csőzik a víziközmű-társaságukról, és hozzátette, hogy „jut pénz fejlesztésekre”. 

A pályafutását a több mint 1,2 milliárd forintos adóssággal megszűnt SZDSZ-ben kezdő politikus külön megemlítette, hogy Solymár környékén gyakorlatilag leállt a vízszolgáltatás, ami „egészen elképesztő 2022-ben”, míg náluk Csőzik szerint eljutottak egy olyan korszakba, hogy „ez fel sem merül”. 

Az érdi polgármester úgy látja, hogy „20 év a különbség fejlettségben” köztük és a Solymár környéki víziközműcég között az általa funkcionális privatizációnak nevezett biznisznek köszönhetően. „Kiváltottuk a régi, elaggott csővezeték nagy részét” – dicsérte minden szerénységet félretéve saját korábbi, általa „bátornak” tartott magánosítási döntését Csőzik.

A minap azonban különös fénytörést kaptak az érdi polgármester ma már furcsán magabiztos és fölényeskedő mondatai. 

Sok tízezer ember vízellátása került ugyanis veszélybe karácsony előtt Érden, Törökbálinton és Diósdon, amikor néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú, 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés.

 

Egyik baj a másik után

Azzal a vezetékkel van gond, amely a Budapest–Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az érdi Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe. „Ezekből a medencékből szivattyúzzuk tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet” – írta Földvári László törökbálinti önkormányzati képviselő. 

Földvári szerint 

tegnap és ma éjjel viszont további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), amely csőtörések negatívan befolyásolták a medencék tölthetőségét. Így mára olyan mértékben csökkentek a medenceszintek, hogy azt valószínűsítjük, holnap Érd, II. III. IV. nyomásövezetben, Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig eltarthat (a tervezett pénteki csőjavítás után idő kell az újratöltésekhez)

A tájékoztatás szerint néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú, hatszáz milliméteres belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely olyan jellegű meghibásodás, amit csak speciális anyagokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelni, ami előreláthatólag pénteken, december 22-én érkezik meg. Amíg a problémát nem oldják meg, addig egy másik töltővezetéken töltötték fel a Bakonyi–Mecseki medencéket, aminek viszont jóval kisebb, csupán négyszáz milliméter a belső átmérője, így ezen jóval kevesebb vizet tudnak feladni a medencékbe, ami ugyanakkor az elmúlt napokban még éppen elég volt ahhoz, hogy eddig ne legyen sehol vízhiány.

Az elmúlt két éjjel viszont további csőtörések keletkeztek más vezetékeken Érden (Mecset utca, Erzsébet utca, Tárnoki út), Diósdon a Pacsirta utcában, ami tovább nehezítette a medencék tölthetőségét. Így keddre olyan mértékben csökkentek a medenceszintek, hogy mára már Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami akár a hétvégéig is eltarthat, miután a péntekre tervezett csőjavítás után idő kell az újratöltésekhez.

Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb vízhiány várható, valamint Tárnokon és Érden sem kell vízhiánnyal számolni, igaz, utóbbiról az ÉrdMost a közösségi oldalán azt írta:

Jelenleg harminc százalékon áll a Fonó utcai glóbusz, ezért takarékoskodni kell a vízzel, mert ha elfogy, akár fél nap, kritikus esetben egy nap, amíg újratölt itt a rendszer.

 

A privatizációpárti polgármester tanácsai vészhelyzet esetén

Hiába tehát a karácsonyi előkészületekben különösen rosszkor érkező vízhiány, az érdi polgármester az új helyzetben is feltalálta magát. Az Atv.hu-nak ugyanis arról beszélt, hogy 

ha mindenki képes a fogyasztását a negyedére csökkenteni, akkor megoldhatják a problémát

Hogy a tavalyi fölényeskedő magabiztosságnak nyoma sincs, arra Csőzik közösségi oldalon közzétett üzenete is bizonyíték: 

Ha pár napig mindnyájan kevesebb vizet fogyasztunk, akkor lehet esélyünk rá, hogy nem apadnak el a csapok – legfeljebb naponta egy-két órára kell teljes vízkorlátozással számolni

 – írta közösségi oldalán a privatizációpárti polgármester, aki tavaly még arról értekezett a Klubrádióban, hogy a solymári vízhiányhoz hasonló helyzet „náluk fel sem merül”.

 

„Deja vu” érzés, Márki-Zay Péter praktikái

Csőzik mondatai kísértetiesen emlékeztetnek Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének mondataira.

Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferencék tavalyi jelöltje szerint „kevesebbet vizet kell használni”. Márki-Zay 2022 májusában újabb javaslatot is tett: 

tehát az a víz, amit mondjuk, mit tudom én, mire használ, az még utána lehet, hogy a vécé leöblítésére is alkalmas, mondjuk fürdővíz, teszem azt. Tehát vannak ilyen megoldások.

Hasonló volt Frans Timmermans, korábbi uniós biztos, bukásra álló baloldali holland miniszterelnök-jelölt javaslata, aki azt vetette fel tavaly áprilisban az Európai Parlamentben az európai polgároknak, hogy „fűtsenek kevesebbet, az azonnali mosás helyett inkább szellőztessék ki a ruhákat”.

 

Nem sokkal ezelőtt  jó hírt adott közre a közösségi oldalán Földvári László, aki rendkívüli hírként közölte, hogy 

a vártnál előbb, már szerda estére nagy eséllyel helyre fog állni a vízszolgáltatás Törökbálinton mindenhol.

 

 

 

Borítókép: Csőzik László (Forrás: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.