Karácsony Gergelynek lépnie kellene a Budapest-bérlet ügyében + videó

Már eltelt egy hét a kormány ajánlata óta, és hiába várják Karácsony Gergely válaszát, a főpolgármester csak „hallgat” – mutatott rá a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik igazgatósági tagja. Szilágyi Demeter hozzátette: a kormány ajánlata szerint a diákbérlet például több mint egyharmadával kerülne kevesebbe.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 19:08
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt várjuk a főpolgármestertől, hogy üljön le a tárgyalóasztalhoz, és állapodjon meg a kormánnyal a vármegyebérlet részleteiről – jelentette ki a fővárosi Fidesz közösségi oldalán közzétett videónyilatkozatban a BKK Fidesz által delegált igazgatósági tagja.

Egy jó ajánlatot nem utasíthat vissza Karácsony Gergely csak azért, hogy ismét Gyurcsány Ferenc utasítását követve harcba szálljon a kormánnyal

 – közölte Szilágyi Demeter. Hozzátette: a budapestiek olcsóbb és több szolgáltatást vehetnek igénybe a vármegyebérlettel. Eltelt egy hét a kormány ajánlata óta, és hiába várják Karácsony Gergely válaszát, a főpolgármester „hallgat” – idézte fel a politikus.

Mint mondta, a kormány ajánlata szerint a diákbérlet például több mint harmadával kerülne kevesebbe, mint most. Továbbá a vármegyebérlet nemcsak Budapestre volna érvényes, hanem többek között Szentendrén, Vácon vagy Gödöllőn is közlekedhetnének vele a budapestiek és az agglomerációban élők.

Karácsony Gergely a hallgatásával bizonytalanságban tart mindenkit

– mutatott rá a politikus. Szerinte ebben a helyzetben egy jó ajánlatról tárgyalni kell, hogy a budapestiek a jövőben olcsóbban és több szolgáltatást vehessenek igénybe. „A budapestiek ennél többet érdemelnek” – fogalmazott a videónyilatkozatban Szilágyi Demeter.

 

Húzódik a Budapest-bérlet ügye

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, tavaly év végén kapott nyilvánosságot, hogy veszélybe kerülhet a jelenleg is ismert Budapest-bérlet. Mivel a Karácsony Gergely által vezetett főváros először nem fizetett, később pedig hagyta lejárni azt a szerződést, ami biztosította a város jogát a HÉV- és az agglomerációs Volánbusz-járatok menetrendjének alakítására, megszűnt a közös Budapest-bérlet jogi alapja is.

A főváros 2020 óta változatlanul évi 7,4 milliárd forintot fizetett a szolgáltatásokért. A Lázár János vezette minisztérium utolsó ajánlata 8,6 milliárd forint volt, hogy fenntartsák a szerződést. Ezt a főváros és a BKK nem fogadta el, így december 31-én lejárt a megállapodás.

A tárcavezető január 9-én új ajánlatot adott a fővárosnak, amely szerint készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.