Koponyákat találtak a lelőtt svájci farkas ügyében nyomozó hatóságok

Egy borsodi telephelyre csapott le a rendőrség.

2024. 01. 28. 14:38
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel két putnoki vadász otthonán ütött rajta a rendőrség és vitték el bilincsben az ott élő két férfit, illetve több órás házkutatást tartottak náluk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál megkeresésére az ORFK kommunikációs szolgálata megerősítette, hogy január 24-én Putnokon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hajtott végre helyszíni intézkedést, azonban a nyomozás érdekére tekintettel bővebb tájékoztatást nem adtak.

A lap információi szerint egy jeladós szürke farkas kilövése után kezdett az NNI nyomozni a vármegyében a farkaseltűnések kapcsán. Amióta a farkasok újra megtelepedtek Borsodban, rendszeresen eltűnnek közülük egyedek az állatokat megfigyelő természetvédelmi szakemberek szerint. 

A természetvédelmi szakemberek minden évben több illegális farkaselejtésről szereznek tudomást, valamint a vadkamera-felvételek elemzése során rendszeresen jelennek meg mellső vagy hátsó lábukon feltehetően lövéstől sérült egyedek.

Sokszor a tetemek elő sem kerülnek, ha mégis megtalálják őket, akkor kilövés vagy mérgezés nyomait is mutatják. Ezek a bűncselekmények rendszerint rejtve maradnak, illetve a kevés ismertté vált esetben a rendőrségi nyomozások ritkán tudnak eredménnyel járni.

Most azonban az NNI szívós nyomozásának köszönhetően úgy tűnik, hogy minimum hárman horogra akadtak, akiket a héten be is gyűjtöttek. Több helyről megerősített információk szerint ugyanis

Putnok után egy másik település határában is megjelentek a rendőrök egy telephelyen, ahol nem is akármilyen „fogás” lett az akció vége, ugyanis öt farkas koponyáját találták meg.

Úgy tudni, nem a telephely tulajdonosa, hanem egyik vezetője lehet felelős az ügyben.

A farkasok megtelepedésének elég vegyes a megítélése a lakosságnál. Van, aki örül neki és olyan természetes folyamatként tekint a visszatérésükre, ami fontos a biodiverzitás, a természet körforgása szempontjából. Sokan azonban félnek tőlük, illetve rendszeresen előfordul az is, hogy a farkasok haszonállatokat ejtenek. Így többek szerint tizedelni, irtani kell őket, sőt van, aki azt állítja, hogy hivatalos helyen is erre biztatják a vadászokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.