Milliárdok jutnak a parlamenti kis pártoknak

Noha a legtöbb ellenzéki párt ma be sem jutna a parlamentbe, képviselőik milliókat keresnek, a frakciók és a pártalapítványok sok százmillió forintból gazdálkodhatnak. Emellett irodabérlet, lakástámogatás, autóhasználat, üzemanyagkártya is jár a politikusoknak.

2024. 01. 15. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több olyan ellenzéki párt van a magyar Országgyűlésben, amely, ha most vasárnap lennének a választások, be sem jutna a parlamentbe, mégis több százmillió forintból gazdálkodhatnak. Ilyen a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, az MSZP, de már ide sorolható a Momentum is. 

A pártok, azok alapítványai, országgyűlési frakcióik ugyanis mind részesülnek központi költségvetési támogatásban, vagyis az adófizetők pénzéből fedezik politikai kiadásaikat. Mindezen túl a frakciók képviselői is busás fizetést kapnak. 

A jobboldali elfogultsággal távolról sem vádolható Publicus Intézet decemberben, a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a Momentum és az MSZP 4-4 százalékon, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd pedig 1-1-1 százalékon áll szintén az összes megkérdezett körében. Vagyis ezek a pártok most nem lépnék át az ötszázalékos bejutási küszöböt, ennek ellenére még 2026-ig tetemes pénzek felett diszponálnak.

A 2023-as költségvetési törvényben szereplő adatok szerint 

a Párbeszéd például közel 136 millió forintot kap évente, míg a Megújuló Magyarországért Alapítvány további 110 millió forinttal erősíti a Szabó Rebeka és Tordai Bence vezette törpepártot. 

Az évi 246 millió forint mellett a frakció havi hatmillió forint működési költséget is bezsebel, ez évente újabb 72 millió. Mindent összevetve az egyszázalékos támogatottságot sem igen elérő Párbeszéd 318 millió forintból gazdálkodhat évente.

Az ugyancsak parlamenti küszöb alatt lévő Jobbik 236,4 millió forintot kap egy évben, amihez jön a Jobbik Magyarországért Alapítványnak biztosított 280 millió, valamint a frakciónak járó havi 7,6 millió forint. 

Mindent egybevéve a mára minipárttá zsugorodott Jobbik is biztos anyagi helyzetben van 2026-ig évente 607,6 millió forinttal.

Az LMP 105,6 millióból gazdálkodhat évente, míg az Ökopolisz Alapítvány közel hatvanmilliós támogatást élvez. A frakció 5,7 milliós havi apanázsával a magát zöldként hirdető párt évente 234 milliót kap az adófizetők pénzéből.

A bejutási küszöböt alulról súroló Momentum és az MSZP is biztos bevétellel rendelkezik. 

A magát liberálisnak nevező párt évi 185 milliójához az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány 193 millió forinttal járul hozzá, míg a frakció évente 7,6 millióból gazdálkodhat. Ez összesen közel 470 millió forintos bevételt jelent a kordon-, helyesebben kerítésbontással politizáló alakulatnak. 

A szocialisták 183,3 milliós évi költségvetési támogatásához a Táncsics Alapítvány 190 millió forintot tesz hozzá, a frakció működési költségre ugyancsak 7,6 milliót kap havonta. Ez évente közel 465 millió forintot jelent. 

Az iméntieket összegezve 

az öt kis párt évente több mint kétmilliárd forintot kap az adófizetőktől gyakorlatilag anélkül, hogy bármit tennének.

Mindezzel a politikusi jólétnek még távolról sincs vége, a pártok országgyűlési képviselői is busás összegért dolgoznak. A frakcióvezetők bruttó hárommillió forintot kapnak, míg a párbeszédes társelnökök közül Szabó Rebeka mintegy bruttó 2,4 millió forintot kap havonta képviselői munkájáért, Tordai Bence pedig 2,6 milliónál is többet vihet haza minden hónapban.

Végül, de nem utolsósorban, a képviselők számtalan egyéb támogatást is igénybe vehetnek, ilyen a üzemanyagkártya, a telefonhasználat vagy az irodabérlet, amelynek felső határa közel 851 ezer forint havonta minden képviselőnek. 

Ezt a DK-s Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Sebián-Petrovszki László, illetve Vadai Ágnes ki is használja, mind a négyen ugyanabban a Teréz körúti ingatlanban bérelnek irodát az adófizetők pénzéből.

Ezentúl a képviselői tiszteletdíj 35 százalékáért bérelhetnek lakást azok az országgyűlési képviselők, akiknek gondot jelentene a bejárás a lakhelyükről. A legdrágább lakásokat 460 ezer forintért bérlik a képviselők, míg a legolcsóbb albérlet, amit az Országgyűlés áll, 199 ezer forint. A lehetőséggel azonban abszurd módon olyan politikusok is élnek, akik budapesti választókerületből jutottak a parlamentbe.

A momentumos Szabó Szabolcs, aki Csepel-Soroksár képviselője, évek óta így oldja meg lakhatását, és az 1. választókerületben (Belváros) megválasztott Csárdi Antalnak is az Országgyűlés bérel lakást. 

Szabó 216 ezerért, Csárdi 380 ezerért talált magának ingatlant. Közülük is kitűnik azonban Tóth Endre, akinek 430 ezer forintért bérelnek lakást.
 

Borítókép: Kurucz Árpád
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.