Több mint húszmilliót csalt ki egy miskolci nőtől egy ukrán ruhavásárló

Internetes csalással károsított meg egy ruhákat áruló miskolci nőt egy ukrán álvásárló.

2024. 01. 04. 16:44
hacker, kiberbűnözés, informatika Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Budapesten élő huszonnégy éves ukrán férfi tavaly márciusban jelentkezett a nő internetes hirdetésére, aki ruhákat árult, és megbeszélték, hogy egy futárcégen keresztül fogják lebonyolítani az ügyletet. A későbbi sértett ezután kapott egy e-mailt, amelyben egy linkre kattintva a saját pénzintézete internetes felületéhez megtévesztésig hasonló oldalra jutott, ahol megadta az összes online banki adatait. Az elkövető ezáltal könnyedén

megszerzett több mint húszmillió forintnyi összeget.

Miután a miskolci nő észrevette a tranzakciót, bejelentést tett a rendőrségen, majd kezdeményezte bankjánál a pénzvisszahívást, így visszakapta az eltulajdonított pénzt. Az ukrán feltételezett elkövető ellen csalás miatt folyik jelenleg nyomozás – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség több kockázati tényezőre is felhívta a figyelmet, mire figyeljünk az internetes ügyleteknél:

  • Előfordul, hogy egy, a böngészőbe beírt és a keresett oldalhoz megtévesztésig hasonló weblapra irányítanak minket, így pedig könnyen áldozattá válhatunk, ha nem figyelünk kellőképpen oda.
  • Fontos, hogy ne a keresőoldalról nyissuk meg internetbankunk oldalát, hanem írjuk be a pontos nevét a felső címsorba, így elkerülve annak lehetőségét, hogy áloldalra irányítsanak minket.
  • Amennyire tudjuk, tegyük biztonságossá számítógépünket. Telepítsünk rá megfelelő vírusirtót, tűzfalat, és frissítsük rendszeresen az alkalmazásainkat.
  • Minden digitális alkalmazásunkhoz, illetve telefonos applikációhoz használjunk erős, egyedi jelszavakat.
  • Különösen a banki alkalmazásokhoz, illetve az e-mail-fiókjainkhoz használjunk két- vagy többlépcsős azonosítást.
  • Lehetőség szerint ne kapcsolódjunk nyílt wifihálózatra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.