Trágárkodva hirdeti újabb demonstrációját az Egységes Diákfront

Hiába a béremelés, szombatra újabb tiltakozó akciót szervez a diákfront.

2024. 01. 11. 20:21
null
Budapest, 2022. november 18. A tanárok, diákok és szülõk részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevõi a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án. A tüntetés a reggeli élõlánc folytatásaként indult a Március 15. térrõl, a résztvevõk a tanárok béremelését és oktatási reformot követeltek. A megmozdulást az Egységes Diákfront tagjaiként a Turul Diákegyesület, a Pala Mozgalom, a Grund és a Diákok a Tanárokért szervezte. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egységes Diákfront – Budapest a közösségi oldalára feltöltött videóban értetlenkedik a kormány által meghirdetett pedagógusbér-emelésen, és újabb demonstrációt hirdetett meg szombatra. A trágár megfogalmazásoktól nem idegenkedő fiatalok arról beszélnek, hogy a kormány hazudott.

A videóban úgy fogalmaznak, hogy 

a kormány megígérte a 32 százalékos béremelést, és most el akarják venni,

majd a gondolat erős káromkodásba torkollik. 

Arra a kérdésre, hogy szerintük mi utal arra, hogy a kormány megszegné az ígéretét, nem kapunk választ a videóban.

A tanárok és óvónők béremelésével kapcsolatban szerdán jelentette be Gulyás Gergely, hogy megérkezett Brüsszelből a béremeléseket lehetővé tevő garancia. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésében arra is kitért, hogy ez a béremelés több lépcsőben fog megvalósulni.

Rétvári Bence a közösségi oldalán szerdán arról írt, hogy az idei évben először egy átlagosan 32,2 százalékos béremelés érkezik, ezt jövőre egy 21 százalékos emelés követi. Ezenfelül a kormány a további években is jelentős emeléseket tervez, hiszen 2030-ig vállalták, hogy minden évben olyan mértékben fogják emelni a tanárok bérét, ahogyan a diplomásátlagbér is emelkedik. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára posztjában arra is kitért, hogy az elmúlt időben sokan próbálták valótlanságok állításával akadályozni azokat az EU-s forrásokat, amelyek lehetővé teszik a pedagógusok ekkora mértékű béremelését; példaként megemlítette több ellenzéki politikus nevét és a pedagógus szakszervezeteket is. Csütörtökön arról beszélt az államtitkár, hogy 

minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel,

a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése. Sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldali politikusok és a szakszervezetek mindennek az akadályozásával foglalkoztak, próbáltak rátelepedni az ügyre.

Azonban az Egységes Diákfront videójában mindezt úgy értelmezik, hogy 

a kormány ebben is hazudott

Erre továbbra sem akarnak vagy nem tudnak bizonyítékot felmutatni, de azt azért megemlítették, hogy a tüntetésen a nemzeti konzultációs íveket is begyűjtik. 

Borítókép: Az Egységes Diákfront által is szervezett demonstráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.