Újabb segítséget kaptak a szakemberek az emlőrák elleni küzdelemhez

A Pro Filii Alapítvány támogatásával a már meglévő monitor mellé még egy nagy felbontású monitort tudott beszerezni az OKK alapítványa, így lehetővé vált a felvételek párhuzamos kiértékelése. Ennek köszönhetően hatékonyabban tudják felvenni az emlőrák elleni küzdelmet, javítva a betegek gyógyulási arányát.

2024. 01. 31. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felbontású leletező monitorral és a hozzá kapcsolódó mammográfiai munkaállomással egészült ki a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványának támogatása révén a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika KORKÉP Alapítványának eszközparkja – adta hírül lapunknak eljuttatott közleményében a Mészáros Csoport. 

Az emlőrák minden hetedik-nyolcadik nőt érinti, ám időben felismerve a daganat jól gyógyítható, ezért fontos az alapos emlődiagnosztikai vizsgálat. Szűrésének fő módszere a mammográfia, melynek köszönhetően rendszeres szűréssel a daganatokat időben, legtöbbször még az áttétképződés előtt ki lehet mutatni. 

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának (OKK) emlődiagnosztikai részlege a legmodernebb, úgynevezett tomoszintézis végzésére alkalmas készülékkel rendelkezik, ami a hagyományos mammográfiához képest vékonyabb rétegű, 1 milliméteres felvételek készítésére alkalmas, így részletesebb képet ad és lehetővé teszi az emlődaganatok korai felismerését

– mondta Maurovich Horvat Pál egyetemi tanár, az OKK igazgatója.

Élete során minden 7–8. nőnél alakul ki emlődaganat, melyek egy részében a mikromeszesedések különösen apró, egy milliméter alatti szemcsékből állnak, ezért nagyon fontos a jó felbontás és a megfelelő, minimum 5 megapixeles monitor. A Pro Filii Alapítvány támogatásával a már meglévő monitor mellé még egy nagy felbontású monitort tudott beszerezni az OKK alapítványa, így lehetővé vált a felvételek párhuzamos kiértékelése.

Az OKK-n a komplex emlődiagnosztikai vizsgálatok részeként naponta mintegy 25-30 mammográfiás vizsgálatot – páciensenként négyirányú felvétellel –, továbbá az ehhez kapcsolódó ultrahangot, illetve fizikális vizsgálatot végzünk – ismertette az emlődiagnosztikai részleg klinikai főorvosa. Tóth Mónika szavai szerint a szűrés fontosságát jelzi, hogy 

korai felismerés esetén, ha még nem alakult ki áttét, nagyobb az emlőmegtartó műtétek aránya, esetleg nincs is szükség a műtétet követő kemoterápiára, így a páciensek gyógyulási aránya magasabb.

A Pro Filii Alapítvány eddig csaknem 250 millió forinttal támogatott egészségügyi intézmények működését segítő civil szervezeteket – emlékeztetett   a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója. Tóth Krisztina hozzátette: bíznak benne, hogy ezzel a korszerű orvostechnikai eszközzel még hatékonyabbá válik a korai emlődaganatok kiszűrése az Orvosi Képalkotó Klinikán, így közvetett módon az alapítvány is hozzájárulhat az érintett páciensek gyógyulási esélyeinek javításához.

A Pro Filii Alapítványt a Mészáros Csoport azzal a szándékkal hívta életre 2021-ben, hogy az elmúlt években tanúsított társadalmi felelősségvállalását a támogatást igénylők számára is tervezhetőbbé, a segítségnyújtást pedig hatékonyabbá tegye. A cégcsoport a magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként felelősséget érez a társadalom kiszolgáltatott rétegei, azon belül is elsősorban a gyermekek és családjaik iránt. Az alapítvány eddig pályázati úton már kétmilliárd forinttal támogatott rászorulókat, illetve a kiszolgáltatott társadalmi rétegeket segítő civil szervezeteket és alapítványokat, ezen kívül saját kezdeményezésű karitatív programokra további mintegy egymilliárd forintot költött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.