Visszaszámlálás a boltokban – visszaváltható göngyölegre várnak a boltok és a vevők

A visszaváltó rendszer már működik, de az új logóval és vonalkóddal ellátott termékek még nem vásárolhatók meg.

Forrás: SZON2024. 01. 08. 7:57
_LUS_8065
20231128 Budapest Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. A jövő év első napjára kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát helyez ki a Mohu Zrt., a kötelező visszaváltási rendszer 2024. július 1-jei indulására pedig 5-6 ezer ilyen gép, illetve a kisebb településeken kézi visszaváltó pont áll a vásárlók rendelkezésére. Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG A képen: visszaváltó automata Fotó: Kallus Gyorgy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejétől elindult a kötelező visszaváltási rendszer, melyben a boltok betétdíjat számolnak fel az egyes italos üvegekre, s az összeget akkor kaphatja vissza a vásárló, ha a csomagolóanyagot elviszik egy visszaváltópontra. A rendszert a Mohu, a Mol leányvállalata üzemelteti, de a céldátum ellenére a gyakorlatban még nem mindenhol működik. 

A Mohu tájékoztatása szerint csak azokra az italtermékekre érvényes a visszaváltási rendszer, amelyek fogyasztásra készek, esetleg koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, továbbá az űrtartalmuk 0,1 és három liter közé esik. Így visszaválthatók lesznek a sörösdobozok és az üdítős palackok is, a tej- és tejalapú termékek viszont nem, ahogy a papír csomagolású gyümölcsleveket sem terheli betétdíj. Ennek mértéke ezeknél az úgynevezett egyutas csomagolásoknál egységesen ötven forint.

 

Egy kicsit még várni kell a visszaváltásra

A visszaváltási rendszer gyakorlati működéséről Szurovcsják József, a Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója mesélt a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lapnak. Elmondta: a négyszáz négyzetméternél nagyobb üzleteknek kötelező csatlakozni az új rendszerhez, és az első körben a Szabolcs-Coop is csak az e kategóriába eső boltjaiban helyezte el az automatákat. 

Most még nagyon a folyamat elején járunk, mondhatni, egy tesztidőszakban vagyunk, aztán meglátjuk, a jövőben mennyire terjeszthetjük ki a rendszert a kisebb üzleteinkre is. Ezek a berendezések csak olyan területen lehetnek, ahol megfelelő a hőmérséklet, nincsenek időjárási viszontagságok és a védettség is biztosított. A kisebb üzlethelyiségek eleve zsúfoltak, és nekünk is komoly fejtörést okozna egy ilyen méretes berendezés elhelyezése

– jelentette ki a kereskedelmi igazgató, aki elmondta, annak ellenére, hogy kötelezettség a részükről a rendszerhez csatlakozni, de ennél jóval többről van szó, ugyanis környezettudatos vállalatként nem is kérdés, hogy támogatják a fenntarthatóságra törekvő kezdeményezéseket. Szurovcsják József arra is rávilágított, a hulladék szelektív gyűjtése rendkívül fontos, és hogy ez a rendszer lesz-e ennek a legjobb módja, azt majd a tapasztalok eldöntik.

 

Logó nélkül ne vigyék vissza! 

A gépeket élesben sajnos még nem tudtuk tesztelni, mivel még nem találkoztunk olyan termékkel, amelyen megtalálható lenne a visszaváltást jelölő logó. Azt viszont kipróbáltuk, hogy amely árucikken nincs ott a jelölés, még nem új vonalkóddal került forgalomba, azt azonnal visszadobja a gép, és kiírja az üzenetet, hogy ez a termék nem visszaváltható. Arra kérjük a vásárlóinkat: amíg nem elérhetők a logóval és új vonalkóddal jelzett csomagolású termékek, a palackokat az otthoni szelektív gyűjtőben helyezzék el

– figyelmeztetett Szurovcsják József, aki elmondta, tudnak olyan vásárlóról, aki hónapokig gyűjtötte a palackokat, hogy majd elsején visszaválthassa, de most még erre nincs lehetőség az említett ok miatt. 

 

Borítókép: Visszaváltó automata (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.