Földváryné Kiss Réka: Ha a kommunisták megszerzik a hatalmat, akkor bárkiből lehet áldozat

A Kisgazdapárt főtitkáráról, Kovács Béláról is megemlékeztek.

Forrás: MTI2024. 02. 25. 15:52
FÖLDVÁRYNÉ KISS Réka
Budapest, 2024. február 25. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke beszédet mond a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), az Országgyûlés Hivatala és a Rákóczi Szövetség közös megemlékezésén a Nemzeti vértanúk emlékmûvénél a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2024. február 25-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a nap nemcsak a Kisgazdapárt főtitkára, Kovács Béla személyes tragédiájáról szól, de a szembesülésről azzal is, hogy ha a kommunisták megszerzik a hatalmat, akkor bárkiből lehet áldozat – hívta fel a figyelmet az MTI Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökének a szavaira a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján.

 A független és demokratikus Magyarország reményének megalázó és cinikus sárba tiprását jelentette, hogy Kovács Bélát, a magyar törvényhozás mentelmi joggal védett képviselőjét 1947-ben egy idegen hatalom állambiztonsági szervei letartóztathatták, külföldre hurcolhatták, megkínozhatták és végül a gulágon évekig fogva tarthatták – mondta Földváryné Kiss Réka a NEB, az Országgyűlés hivatala és a Rákóczi Szövetség vasárnapi megemlékezésén.

Ahhoz, hogy időről időre le tudjuk győzni a kommunista diktatúra szellemiségének rejtetten tovább élő maradványát, emlékeznünk kell ezekre a hősökre, akik

a szabadságukat is kockára tették, az életüket is feláldozták a magyar hazáért, a magyar szabadságért és azért, hogy mi nyugodtan és békében éljünk

– fogalmazott Földváryné Kiss Réka.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a gulágon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Borítókép: Földváryné Kiss Réka (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.