Idén szabadulhat Vizoviczki László

Ebben az évben kiengedhetik a fegyházból a rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt elítélt Vizoviczki Lászlót – tudta meg a Magyar Nemzet. A Hajógyári-sziget volt urának két ítéletét ugyanis összbüntetésbe foglalták, ami, ha jogerőre emelkedik, a gyors szabadulást jelenti Vizoviczki számára. Az ügyészség mindenesetre fellebbezett.

2024. 02. 02. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy számára kedvező bírósági döntésnek köszönhetően idén akár el is hagyhatja a fegyházat a Hajógyári-sziget egykori ura, Vizoviczki László – értesült a Magyar Nemzet. A diszkópápát évekkel ezelőtt költségvetési csalás és rendőrök megvesztegetése miatt hét-hét év szabadságvesztésre ítélték. Mivel mindkét ügyében kimondták a bűnszervezetet, kedvezményt nem kaphatott. Néhány éve ugyanakkor a két büntetését összbüntetésbe foglalták.

Információink szerint az összbüntetéssel kapcsolatban, egy jogorvoslati indítványnak köszönhetően tavaly decemberben született egy újabb, nem jogerős döntés, ami kedvező volt Vizoviczki számára, akinek az összbüntetése így nyolc évre és néhány hónapra rövidült. A bírósági határozat tényét a Fővárosi Törvényszék is megerősítette lapunknak. 

Ennek értelmében a Hajógyári-sziget egykori ura idén szabadulhat, hiszen beszámítják neki a letartóztatásban, valamint a házi őrizetben (az új büntetőeljárási törvény szerint bűnügyi felügyeletben) töltött időszakot is. Márpedig Vizoviczki az ellene indult eljárás óta hosszú éveket volt letartóztatásban és házi őrizetben. A döntés még nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség fellebbezést jelentett be.

250 millió landolt Vizoviczki számláján

Az ügyre rálátó forrásaink azt is hozzátették, hogy a diszkócsászárnak még be kell fizetnie azt a százmillió forintot meghaladó pénzbüntetést, amit a jogerős ítéletben megállapított a bíróság. 

Amennyiben ezt nem teszi meg, még hónapokkal tovább kell a büntetésvégrehajtás vendégszeretetét élveznie, hiszen abban az esetben a pénzbüntetést további „börtönnapokká” számítják át.

Utóbbira persze kevés esély van, már csak azért is, mert Vizoviczki időközben már visszakapta azt a rekordösszegnek számító, 250 millió forintos óvadékát, aminek segítségével egy időre elkerülte a letartóztatást. Ebben persze nincs semmi különös, hiszen a jogerős ítélet letöltésének megkezdése után ez a pénz visszajár az érintettnek

 

Főrendőrök játszhattak össze az éjszaka urával

Az éjszakai mulatóiról és diszkóiról elhíresült Vizoviczki Lászlóra és bűntársaira 2012. május 31-én hatalmas rendőrségi és ügyészségi razzia közepette csaptak le Budapesten. A Hajógyári-sziget ura mellett elfogtak több magas beosztású rendőrt is: bilincs kattant a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint a BRFK volt felderítő nyomozója csuklóján is. 

Az akkori gyanú és a későbbi vád szerint a diszkócsászár milliós összegeket fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok, konkurensei diszkóit viszont razziákkal lehetetlenítsék el.

Harminc éve a hatóságok célkeresztjében

Vizoviczki már a ’90-es évek közepétől a hatóságok célkeresztjében volt, ám sokáig nem talált rajta fogást az igazságszolgáltatás. Vallomás szól arról is, hogy Vizoviczki „karrierje” kezdetén „olajos” pénzekből kezdte kiépíteni a diszkóbirodalmát, amelyhez az anyagi támogatást az alvilág egykori rettegett szereplője, Portik Tamás adta – igaz, ezt a diszkókirály mindig határozottan visszautasította.

A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF).

A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt.

 

Vizoviczki mindent beismert

A diszkópápa hosszú évek tagadása után végül 2019 őszén a bíróságon a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét, így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg. Mindezekért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélték.

A rendőri vezetők ügyében azóta már szintén döntés született és első fokon több rendőri vezetőt is hosszú börtönévekre ítélt a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. 

Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén hét évet kapott jogerősen. A vád és az ítélet szerint Vizoviczki László a 2000-s évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

 

Borítókép: Vizoviczki László készül az utolsó szó jogán felszólalására az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én ( Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.