Karácsony Gergely most hirtelen elkezdett úgy tenni, mintha kormányozna

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna” – vallotta be a 2006-os választások után Gyurcsány Ferenc. Karácsony Gergely, úgy tűnik, főnöke nyomdokaiba lép, és az önkormányzati választások előtt négy hónappal megpróbálja elbábozni, hogy tud várospolitikát is csinálni. Vajon miért nem volt energiája eddig Budapesttel foglalkozni, és hogyan értékelhetik majd munkáját a választók júniusban?

2024. 02. 11. 5:50
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap zárt körben elindította főpolgármesteri kampányát Karácsony Gergely. Budapest vezetője az elmúlt négy és fél évben nem sokat foglalkozott a rábízott várossal, regnálását azzal kezdte, hogy Gyurcsány Ferenc embereit beültette a fővárosi jól fizető állásokba, aminek kicsúcsosodása az volt, amikor Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert kinevezte a legnagyobb fővárosi cég, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élére. 

Nézzük, mit csinált Karácsony ahelyett, hogy Budapesttel foglalkozott volna!

Miközben a volt miniszterelnök emberei a kassza kulcsait felügyelték, Karácsony Gergely azzal foglalkozott, hogy országos politikai aktorrá váljon. 2020-ban például azért kampányolt, hogy az ellenzéki összefogásba vegyék be a Jobbikot is, ennek csúcspontja volt, amikor Borsodba utazott, hogy az antiszemita, judapestező Bíró Lászlót támogassa egy időközi választáson, amit a fideszes országgyűlési képviselő halála miatt írtak ki. 

Így kampányolt Karácsony Gergely a judapestező Bíró László mellett. Forrás: Hír TV

Budapest főpolgármestere azonban hiába kampányolt személyesen is a jobbikos politikus mellett, az időközi választáson a Fidesz–KDNP jelöltje, Koncz Zsófia győzött, a szavazatok 50,5 százalékát begyűjtve. 

A baloldalon nem tanultak a leckéből, tovább erőltették a teljes összefogást, Karácsony Gergely pedig 2021-ben már be is jelentette, hogy újra indul miniszterelnök-jelöltként a 2022-es országgyűlési választásokon (2018-ban is miniszterelnök-jelölt volt, akkor az MSZP–Párbeszéd listáját vezette, de nem ült be a parlamentbe). A miniszterelnök-jelölti kampányára rengeteg pénzt kapott Amerikából, melyet tengerentúli támogatói a 99 Mozgalomhoz juttattak el. A miniszterelnök-jelölti versenyből aztán emlékezetes módon szállt ki, ismét közröhej tárgyává válva: 

A főpolgármester a visszalépése után Márki-Zay Pétert támogatta miniszterelnök-jelöltként, akivel végül katasztrofális választási vereséget szenvedtek, a Fidesz–KDNP listája 2010 után újra több mint a szavazatok 50 százalékát kapta.

Budapest születésnapját adományládikákkal ünnepelte a főpolgármester

Tavaly Budapest 150. születésnapját ünnepelte a fővárosi önkormányzat, Karácsony Gergely energiáinak nagy részét azonban az kötötte le, hogy a tengerentúlról érkező támogatásokkal kapcsolatosan kellett magyarázkodnia. A Nemzeti Információs Központ által közzétett dokumentumokból kiderült, hogy Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének a bankszámlájára összesen 506 millió forintot fizetett be valutában és készpénzben Perjés Gábor önkormányzati képviselő. A történetet tovább színesíti, hogy a mozgalom számlájára még az országgyűlési választások után is érkeztek pénzek. 

A furcsaságra Karácsony Gergely annyit tudott válaszolni, hogy adományládikákban gyűjtötték össze a több mint félmilliárd forintot, amit a baloldalon is kétkedve fogadtak. Az év végére azonban egyre sürgetőbbé vált a kérdés, hogyan fogja újra tető alá hozni a baloldali összefogást Budapest főpolgármestere, így várospolitikára megint nem maradt energiája Karácsonynak. 

Lesz-e újra baloldali összefogás a fővárosban?

Karácsony Gergely tavaly október 23-án a saját, ellenzéki térfélen betöltött szerepét az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Tóth Erik szerint abszolút félreértelmezve ígéretet tett a budapesti választóknak, hogy pár héten belül az ő hathatós segítségével létrejön az ellenzéki összefogás minden kerületben. 

Az idő múlásával azonban bebizonyosodott, hogy sem elég politikai hátországa, sem elég politikai ereje nincs ahhoz a főpolgármesternek, hogy a közgyűlési többséget adó ellenzéki pártok közötti nézeteltéréseket elsimítsa. Ráadásul akkor még úgy tűnt, hogy Karácsonynak nem lesz a Fidesz–KDNP várható főpolgármester-jelöltjén túl másik, releváns kihívója

– emelte ki Tóth Erik, majd hozzátette, Karácsony Gergely népszerűségét érdemben befolyásolhatja Vitézy Dávid indulása. Ennek a szakértő szerint több oka van: Vitézyt az ellenzék már most támadja, megpróbálja a Fideszhez kötni, miközben politikai szövetségesük, az LMP kérte fel arra, hogy induljon a választáson. 

Nem elégedettek a választók Karácsony munkájával

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva ugyanakkor Tóth Erik elmondta, az önkormányzati választáson a hivatalban lévő politikusok rendszerint előnyből indulnak, ha jól végezték az előző ciklusban munkájukat. Azonban mennyiben lehet hinni a baloldali közvélemény-kutatók által publikált adatoknak, úgy a főpolgármester munkáját értékelő, valamint a nyilvánosságban megjelenő számok arról árulkodnak, hogy a budapesti választók többsége elégedetlen a munkájával. 

Karácsony esélyeit az mindenképp rontja, ha több kihívója van: Brenner Koloman indulása nem rengette meg a politikai erőteret Budapesten, Vitézy Dávid és a Fidesz–KNDP március végére várható jelöltje azonban egyből két potens kihívóval gazdagítja a kínálati oldalt

– tette hozzá a szakértő, majd kiemelte, Karácsony Gergely január közepe óta próbálkozik az ellenzéki pártok közötti egység megteremtésével. Akkor a főpolgármester levelet írt az ellenzéki pártvezetőknek, amiben azt kérte tőlük, hogy legyen minden budapesti kerületben közös polgármester, Budapesten közös lista, és az LMP mellett az MKKP-t is integrálják a baloldali összefogásba. 

Ez a mozzanat igazolta, hogy egy baloldal van, egységes politikai stratégiában gondolkoznak a fontosabb szereplők, így Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is. Az LMP integrálása Vitézy elindításának megakadályozására tett gyenge kísérlet volt, míg a közös polgármesterjelöltek esetében számos vita áll fenn jelenleg is. Nyolc–tíz kerületben vita van a jelölteket illetően

– jelentette ki Tóth Erik, aki szerint azzal, hogy 

januártól Karácsony Gergely elkezdett aktívan politizálni és városvezetőt játszani, az a célja, hogy javítson a népszerűségén, ugyanis több ellenzéki pártvezető fejében is megfordult a regnáló főpolgármester cseréje és egy másik jelölt támogatása. 

Vitézy tanácsait követi Karácsony, hátha így nem csökken a népszerűsége

Szembetűnő volt, hogy a főpolgármester – egyébként Vitézy Dávid útmutatása szerint – egyből leült tárgyalni a kormányt képviselő Lázár János közlekedési miniszterrel, és meg is állapodtak egy utasok számára kedvezőbb, új tarifarendszerben, melynek fontos része lesz, hogy márciustól az ország- és vármegyebérletet is elfogadják majd Budapesten. 

Pár héttel később, szintén Vitézy Dávid egy korábbi ötletét újrahasznosítva, Karácsony Gergely már a regionális BKK létrehozását sürgette, miután Pest vármegyei önkormányzati vezetőkkel tárgyalt. 

Ugyanakkor az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint jelenleg úgy tűnik, hogy a kampány főként a szakpolitikai ügyekről és a politikai korrupciós ügyekről fog szólni, így a témák összességében nem kedveznek a főpolgármesternek, ugyanis várospolitikában nehéz pár hét alatt eredményeket elérni. 

Hiába tesz úgy most Karácsony, mintha kormányozna, ez nagyjából annyira valóságos, mint amikor a 2006-os választások előtt a Gyurcsány Ferenc vezette kormány hazudta ugyanezt az emberek szemébe. Az akkori miniszterelnök, Karácsony mostani főnöke őszödi beszédében rá is világított: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna.”

Most, a választások előtt, úgy tűnik, Karácsony is próbál így tenni. 

Borítókép: Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.