Még az első kapavágás sem történt meg, a BYD máris toboroz

Első körben a kellő mennyiségű munkavállaló toborzásához szükséges embereket keresik.

Forrás: Délmagyar2024. 02. 13. 20:55
null
Párizs, 2022. október 17. A BYD kínai jármyûgyártó Seal nevû modellje a Párizsi Autószalon nyitónapján, 2022. október 17-én. MTI/EPA/Teresa Suarez Fotó: Teresa Suarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy álláshirdetést is feladott már a Szegeden épülő BYD autógyár. Ezekből kiderül: nem várnak el túl sok szakmai tapasztalatot, vagyis fiatalokat keresnek – nem kiemelt bérért. A kínai vagy az angol nyelv ismerete azonban elengedhetetlen – hívta fel a figyelmet a Délmagyar.

Hónapokig tartó találgatások és pletyka után tavaly karácsony előtt két nappal jelentették be: Szegeden építi meg első európai üzemét az elektromos és plug-in hibrid autók eladásában világelsőnek számító kínai BYD. A magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása a város határában lévő mintegy háromszáz hektáros ipari parkban valósul meg – emlékeztetett a Délmagyar

A területen december óta jelentős mozgás látható. Egyelőre azonban még nem az építkezés fázisai látszanak: a Móra Ferenc Múzeum munkatársai végeznek régészeti feltárásokat. Múlt héten azonban a beruházás megkapta az engedélyt az 1. és 2. ipari épületek mélyalapozására és 1. zóna tereprendezésére. Ezek az autópálya melletti területen kapnak helyet, vagyis itt kezdődnek majd el a tényleges építési munkák, várhatóan hamarosan – írja a portál.

Fotó: Délmagyar/Karnok Csaba

A szegedi BYD autógyár építése valójában még nem kezdődött el, 

de már most megjelentek az első álláshirdetések.

Bár a termelés elindulására még nagyjából három évet várni kell, mégis úgy tűnik, a személyzettel kapcsolatosan már most elkezdték a tervezést. HR-igazgatót nyilvánvalóan a további munkaerő-szervezés miatt keresnek, de emellett toborzási specialistának, bér- és tb-specialistának, illetve vízumspecialistának is lehet jelentkezni a régió egyik legnagyobb munkáltatójának ígérkező céghez – hívják fel a figyelmet.

Ezek közül a HR-igazgató posztja emelkedik ki, öt év HR-menedzseri gyakorlatot írnak hozzá feltételként, 

munkanyelvként pedig az angol vagy kínai ismeretét az anyanyelv mellett.

A kiválasztott feladata lesz többek között a magyar HR-rendszer kialakítása a vállalkozás működésének támogatására, a magyar HR-csapat létrehozása és a munkaerő megtartása. A toborzási specialistánál előnyt jelent a gyártásban szerzett tapasztalat, illetve technikusok vagy mérnökök toborzásában való jártasság. A munkanyelv ez esetben is a kínai vagy az angol, itt három év releváns szakmai tapasztalatot várnak el, ahogyan a bér- és tb-specialista esetében is. Vízumspecialistának ugyanakkor már egyéves szakmai tapasztalattal is lehet jelentkezni. Ő lesz az, aki meghívóleveleket ad majd ki a külföldi munkavállalóknak, illetve kezeli a vízumkérelmeket azon magyar alkalmazottak számára, akik Kínába utaznak. A közös elvárás minden pozíció esetében: pozitív gondolkodás, munkakedv, erős ellenálló képesség és alkalmazkodóképesség – részletezi a portál.

A Délmagyar megkérdezett egy munkaerő-közvetítéssel és fejvadászattal foglalkozó céget, hogy milyen fizetésekre lehet számítani egy ilyen kaliberű cég esetében ezen pozíciók kapcsán. Természetesen nem tudhatjuk, konkrétan mit ajánl majd a kínai gyár, a trendekből azonban lehet következtetéseket levonni. Nagy Judit, a Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője elmondta, mivel meglehetősen kevés szakmai tapasztalatot kérnek minden pozíció esetében, valószínűleg fiatal munkavállalókat toboroznak – nem kiemelt bérért.

A 30-as korosztály lehet a fő célcsoport, amely még rugalmasan tudja kezelni a multinacionális környezetet

– fogalmazott a szakember. Meglátása szerint HR-esnek sokan jelentkeznek majd, hiszen sokan végeznek ilyen területen. Talán a vízumügyintéző lesz a legspeciálisabb munkakör – tette hozzá.

A HR-igazgató – juttatások függvényében – nyolcszázezer és 1,2 millió forint közötti nettó fizetésre számíthat, a többi állás nagyjából ugyanazon a bérszinten mozog. Vidéki városokban háromszázötven- és ötszázötvenezer forint közötti nettó bérrel vesznek fel ezekbe az állásokba ilyen szakmai tapasztalattal munkavállalókat – árulta el Nagy Judit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.