Mesterséges intelligencia is jön az új Gripenekkel

Ismertették a beszerzés részleteit.

2024. 02. 23. 17:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A beszerzést azzal indokolták, hogy Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A honvédelmi miniszter bejelentette:

a meglévő 14 JAS–39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé a magyar kormány további négy JAS–39C beszerzéséről döntött.

A tárcavezető szerint az új beszerzések által erősödik Magyarország légierejének képessége az ország légterének nemzeti és NATO-elvárások szerinti védelmére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a csúcstechnológiás többfunkciós harcászati repülőgép

kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mind légiharc, mind földi célpontok elleni hatékonyság, mind üzemeltetés tekintetében.

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Légierő gerincének számító Gripen-flottát nemzetközi szinten is ismerik és elismerik, a magyar JAS–39-esek három alkalommal védték a balti országok légterét a NATO missziójában (BAP), 2025-ben pedig újra ellátják ezt a feladatot. Mindemellett szintén

 a magyar Gripenek látják el – Olaszországgal közösen – Szlovénia, valamint a V4-tagállamokkal együttműködésben Szlovákia légterének védelmét is.

A felek a flotta bővítése mellett a svédek által nyújtott logisztikai szolgáltatások hosszú távú, tízéves meghosszabbításáról, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszélt, hogy „a mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre a Honvédelmi Minisztérium és a SAAB svéd hadiipari vállalat között létrejött együttműködési megállapodás alapján”.

A svéd fél részt vesz a többi közt a Magyar Légierő harcászati repülő képessége, illetve az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan, a központban pilot projektként indul el a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával támogatott karbantartási képzés.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.