Pikóék le kell, hogy mondjanak közel tízmillió forint EU-s forrásról, mert kampányra nem használható

Európai uniós pályázaton 25 ezer eurót nyert a C8 - Civilek Józsefvárosért Egyesület. Már tényként kezelik, hogy a szervezet színeiben indul újra Pikó András józsefvárosi polgármester az önkormányzati választáson. Pikó egyesülete ezért visszautasította az uniós támogatást. Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának külföldi kampányfinanszírozása ügyén kialakult botrány következménye, hogy az Országgyűlés tavaly év végén elfogadta a szuverenitásvédelmi törvényt, amely kimondja: külföldről érkezett pénz nem használható fel politikai kampányban és ennek megsértése büntetőjogi következményekkel jár.

2024. 02. 09. 16:35
PIKÓ András
Budapest, 2019. szeptember 13. Pikó András az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasított 25 ezer euró uniós pénzt a Pikó András által fémjelzett C8 - Civilek Józsefvárosért Egyesület. Még a támogatásra a szuverenitásvédelmi törvény elfogadása előtt pályáztak, mindezt most kénytelenek voltak visszautasítani. A kerület lapjának az aktivisták úgy nyilatkoztak, az Európai Unió pályázatán elnyert közel tízmillió forintból lakossági fórumokat tartottak volna Józsefváros 12 negyedében. Megjegyezték: fórumokat most is szervez a C8, az első novemberi a közbiztonságról szólt, a második a szociális helyzetről és az új szociális rendeletről. A civil szervezetben attól tartanak, hogy az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény alapján nem engednék őket jelöltet állítani az idei önkormányzati választásokon, ezért lemondanak a pályázaton kapott pénzről. A pályázati pénzről való lemondás nyílt beismerése annak, hogy a „civilek” Pikó András kampányát készítik elő, erre pedig tilos külföldről érkező forrásokat használni a szuverenitásvédelmi törvény értelmében.  Olyan anyagi forrásokat sem lehet bevonni a kampányba, ami külföldről finanszírozott NGO-k forrásából származik. Ez feltehetőleg mélyen érinti az Udvarhelyi Tessza által vezetett kampánycsapatot. 

A szuverenitásvédelmi törvény szerint kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, ha a politikai hatalom olyan személyek, szervezetek kezébe kerül, akik és amelyek függőségi viszonyban állnak bármely külföldi hatalommal, szervezettel vagy személlyel. 

Emlékezetes, hogy a C8 még 2018-ban azért alakult, hogy civil álarc mögé bújtatva elindítsák Pikó Andrást a VIII. kerületben. 

Pikót még a Momentum kérte fel polgármesterjelöltnek, majd hivatalba lépése után a Fővárosi Közgyűlésben már nem függetlenként foglalta el a helyét, hanem a Momentum frakciójába ült be.

Idén újra „független” civilként, a C8 tagjaként indul az önkormányzati választáson. Az előző választáson Pikó és a baloldal kampánycsapatának gerincét a C8 aktivistái alkották, később az egyesület több tagja munkát kapott az önkormányzatnál. Például a kampányfőnök Udvarhelyi Tessza, aki a Részvételi Irodát vezeti, illetve Molnár György, aki a polgármester főtanácsadója lett. 

Az egyesület főként politikai, közéleti ügyekben érdekelt, rendre hirdetik a Pikó András vezette önkormányzat intézkedéseit, belefolynak a döntéshozatalba is. Ezért nem meglepő, hogy úgy érezték, hogy nem helyénvaló az uniós támogatás elfogadása. 

Miután az EU-s pénzt visszautasította a C8, Pikó András polgármester közösségi oldalán egyből adománygyűjtésbe kezdett, azt kéri, hogy a vele szimpatizálók dobják össze a pénzt a választási szórólapjaikra.

Borítókép: Pikó András (Fotó: Balogh Zoltán)


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.