Tarlós István a bicskei pedofil igazgató kitüntetéséről: Karácsony megint egy menekülő róka, mindenkit hülyének néz

A Fővárosi Közgyűlésben 2015-ben Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely is megszavazta a kitüntetést, amelyet a később pedofil bűnelkövetőként elítélt V. János kapott – mutatott rá Tarlós István. A volt főpolgármester szerint Karácsony fellángolása most azért is hiteltelen, mert – szavai szerint – fél a választástól, megint gyáva, megint fényezi magát. „Újra hibát követ el, azzal dicsekszik, hogy ezt a kitüntetést 2019-ben ő vonta vissza” – fogalmazott, majd megjegyezte: mikor öt éve eltörölte, kétséget kizáróan tudta, hogy miért tette ezt, és hogy 2015-ben ő is igennel szavazott a kitüntetésre a közgyűlésben.

Forrás: Pesti Srácok2024. 02. 17. 8:25
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. június 15. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborította Tarlós István volt főpolgármestert, hogy utóda, Karácsony Gergely Budapest előző vezetését igyekszik felelőssé tenni, amiért a bicskei gyermekotthon pedofil bűntettekért elítélt igazgatója Bárczy István-díjat kaphatott 2015-ben – írta a Pesti Srácok

„Már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit. Ha van valami, ami nem maradhat következmények nélkül, ez biztosan az” – írta pénteken a közösségi oldalán a főpolgármester. Tarlós István azonban a Pesti Srácoknak elküldött nyilatkozatában rámutatott: 

az előterjesztést akkor Karácsony Gergely és a többi ellenzéki fővárosi politikus is megszavazta. 

Mint ismert, Novák Katalin államfő a volt igazgató helyettesét részesítette kegyelemben, aki bűnsegédként, de nem pedofil tettért kapott letöltendő börtönt. Tarlós István szerint a fővárosi önkormányzat 2011-ben a rendőrségre továbbította a bicskei gyermekotthon volt igazgatójával, azaz V. Jánossal szemben beérkezett panaszt. 

A rendőrség nyomozást indított, amelyet közel egy év után zárt le, s nem talált bűncselekményt. 2013. január elsejétől a bicskei intézmény a főváros fenntartásából állami fenntartásba (a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá) került. V. János a fővárostól 2015-ben kapott kitüntetést, amire az erre illetékes bizottság terjesztette fel.  A motiváció nem ismert, az indoklást viszont bárki megtekintheti. 

Ennek a bizottságnak tagja volt Gy. Németh Erzsébet (DK) is, aki nyilvánvalóan régen ismerhette V. Jánost, hiszen már a Demszky-érában is az MSZP fővárosi frakcióvezetője volt.

– mutatott rá a volt főpolgármester. Tarlós István hozzátette: Gy. Németh részt vett azon a bizottsági ülésen, ahol V. Jánosról döntöttek, és ahol sem ő, sem más nem fogalmazott meg ellenvéleményt.

Az a tett, amiért V. Jánost elítélték, csak 2016-ban derült ki, a fővárosi elismerést követően egy évvel. Balog Zoltán viszont 2016-ban terjesztette fel állami kitüntetésre V. Jánost. 

A fővárosi önkormányzatra mutogatni tehát akkor sem volt elegáns a részéről, ha a saját felterjesztésénél is jóhiszeműen járt el.  A Fővárosi Közgyűlésben 2015-ben Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely is megszavazta a kitüntetést.

Tarlós István szerint Karácsony fellángolása most azért is hiteltelen, és azért is igyekszik felülmúlni vele naponta minden egyéb kommunikációt, mert fél a választástól, megint gyáva, megint menekül, megint fényezi magát. „Újra hibát követ el, azzal dicsekszik, hogy ezt a kitüntetést 2019-ben ő vonta vissza. Azóta öt év telt el. Mikor öt éve eltörölte, kétséget kizáróan tudta, hogy miért tette ezt. Azt is tudta, hogy 2015-ben ő is igennel szavazott a kitüntetésre a közgyűlésben” – írta. Tarlós István hozzátette: természetesen akkor is, mint mindig, félrevezették, Gy. Németh Erzsébettel együtt.

Miért nem akkor háborodott fel, miért nem akkor indított vizsgálatot a kitüntetés körülményei miatt? Öt év kellett hozzá, hogy mindezt felfogja, és gyanakodni, vizsgálódni kezdjen. Csak most vált kiváncsivá! Karácsony megint egy menekülő róka, hasznot akar húzni egy általa átírt történetből, és mindenkit hülyének néz.

– fogalmazott az egykori városvezető.

A pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta, hogy „nem várható el egy főpolgármestertől, a Fővárosi Közgyűlés tagjaitól, hogy ellátogassanak minden fővárosi intézménybe, a felterjesztőnél kell a hibát keresni.”

Borítókép: Őrsi Gergely és Karácsony Gergely (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.