Gulyás Gergely: Varga Judit és Novák Katalin azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell

Ez az első Kormányinfó azóta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását, Varga Judit egykori igazságügy-miniszter pedig visszavonult a közélettől.

2024. 02. 16. 13:34
kormányinfo
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani kormányülésnek egy olyan része volt, amiről beszámolnék: a kormány a politikai következtetéseket levonta abból az ügyből, ami az elmúlt két hétben a magyar nyilvánosságot meghatározta – fogalmazott Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: a kormány az elmúlt 14 évben egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családtámogatásra és a gyermekek védelmére. – Bevezettük a csokot, a babaváró támogatást, falusi csokot, adókedvezményt biztosítottunk a gyermekes családoknak és teljes adómentességet a legalább négy gyermeket vállaló nőknek. Megdupláztuk a bölcsődei férőhelyek számát, és a korábbiakban nem látott nagyságrendű óvodafejlesztéseket indítottunk. Eközben a pedofíliával szembeni törvényeket a kormány szintén szigorította. Külön nyilvántartást hoztunk létre – sorolta Gulyás Gergely. Emlékeztetett: úgy tették mindezt, hogy a magyar baloldal ezeket nem támogatta, itthon és külföldön egyaránt támadta.

kormányinfo
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: Csudai Sándor)

Hozzátette: a legtöbbet a családpolitikában Novák Katalin tette, a Btk. szigorításában, a családvédelmi törvények szigorításában pedig Varga Juditnak volt szerepe. – Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Varga Judit és Novák Katalin pedig azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell – jegyezte meg.

 

Nincs kegyelem

Gulyás Gergely elmondta, a miniszterelnök azért nyújtotta be az alaptörvény-módosítást, hogy világossá tegye, ilyen bűncselekmények esetén nincs kegyelem. A kormányfő által benyújtott törvénymódosításról már tavasszal szavazhat az Országgyűlés. A miniszter megerősítette: a pedofil bűncselekmények további szigorításra nyitottak, annak ellenére is, hogy már korábban is szigorították az ide vágó jogszabályokat. A gyermekvédelmi törvény esetleges baloldali támogatásáról annyit mondott, reméli, a baloldal jó útra tér, és támogatni fogja.

Az is elhangzott, hogy a kormány szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit. Elmondta, a kinevezési feltételeket 2017-ben a kormány már szigorította, de fontosnak tartják, hogy ezt követően a kinevezés előtt pszichológiai alkalmassági vizsgálat, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezettanulmány is rendelkezésre álljon.
Balog Zoltán református püspök, Novák Katalin volt tanácsadója esetleges lemondása kapcsán leszögezte: a kormány nem szól bele a református egyház belügyeibe. Jelezte azt is Balog Zoltán kapcsán, megteheti, hogy saját magával szemben kritikusabb, és elnézést kér, de a felelősség azé, aki aláírta a kérvényt.

 

Nyilvánosak lehetnek a kegyelmi ügyek

Hogy szükségszerű volt-e az államfő és a miniszter lemondása a kegyelmi döntés után, Gulyás Gergely azt mondta, tudomásul vették a döntéseket, a kegyelmi kérvény elbírálása kapcsán Varga Juditot is sokan felelőssé teszik, de az elmúlt 25 évben minden miniszter minden kérvényt ellenjegyzett, a töretlen gyakorlatot folytatta, bár tény, jobb lett volna ezzel a gyakorlattal szakítani. Az igazságügyi miniszter a bevett gyakorlat szerint nem szokta tájékoztatni a kormány tagjait, így egyeztetés sem történt. – A kormány nem tárgyal kegyelmi ügyekről, így ezek az ügyek a kormány elé sem kerültek – tette hozzá. A miniszter elmondta: ezentúl bárki lesz a köztársasági elnök, úgy fogja kezelni a döntéseit, hogy az nyilvános.

Az új államfő választása kapcsán a tárcavezető megsimételte: a lemondás elfogadása után három napon belül lehet új államfő, megválasztásának módján pedig nem kívánnak változtatni. – Nem lesz rendkívüli ülés az Országgyűlésben, így mindenképpen február 26-án döntenek az államfő lemondásáról – mondta Gulyás Gergely egy másik kérdésre.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta, tudta, hogy Varga Judit volt férje, Magyar Péter mire készül, mert sms-ben megírta, hogy a kormányt lejáratni akaró interjút akar adni, illetve bejegyzéseket készül tenni. Arra a kérdésre, hogy próbálta-e megakadályozni őt, a miniszter azt válaszolta: nem, és nem szereti, ha fenyegetik. 

A Klubrádió honlapján megjelent, Novák Katalin és Varga Juditot emberségében súlyosan sértő véleménycikk kapcsán leszögezte: Arató Andrásnak távoznia kellene a Klubrádió vezetői posztjáról.

kormányinfo
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: Csudai Sándor)

Arra a kérdésre, hogy Szentkirályi Alexandra még főpolgármester-helyettesként 2015-ben kitüntetést adott át a bicskei gyermekotthon később pedofíliáért elítélt igazgatójának, V. Jánosnak, a kormányszóvivő elmondta: amikor a Fővárosi Önkormányzat a díj odaítéléséről döntött, akkor már véget ért egy olyan rendőrségi vizsgálat, ami az illetőt ártatlannak mondta ki, ez eljárás éppen az akkori fővárosi önkormányzati vezetés nyomán indult. Felidézte, a díjat a közgyűlés megszavazta, jobboldali és baloldali képviselők is. Arra is emlékeztetett, hogy később Tarlós István jelentette be, hogy amennyiben marad főpolgármester, a soron következő közgyűlésen javasolni fogja a díj visszavonását.

 

Következmények nélküli baloldal

A hatósági személy elleni erőszak miatt elítélt Fekete-Győr András momentumos politikus kapcsán újságírói kérdésre Gulyás Gergely úgy fogalmazott, minden ami történt, alátámasztja azt, hogy a baloldalon a súlyosabb bűnöknek sincs következménye, és az, hogy a Momentum volt elnöke nem mond le mandátumáról is ezt mutatja. Jelezte, szintén a komédia kategóriájába tartozik, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben azt mondta, ő vállalta a felelősséget 2006-ért.

 

Veszélyes paktum

A brüsszeli migrációs paktumról azt mondta, a LIBE-bizottság döntése szerint, ha valai nem vesz át kvóta szerinti migránsokat, annak jelentős összeget kell fizetnie, aminek elfogadhatatlan következményei lennének, így Magyarország a végsőkig ellenzi azt.  A miniszter hangsúlyozta: Magyarország már az elvet sem fogadja el, miszerint be kell fogadni idegen embereket, és azokkal együtt kell éni.

– Kvóta szerinti szétosztásban sosem fogunk részt venni – szögezte le, megjegyezve: a kapkodás arra utalhat, hogy Brüsszelben attól tartanak, a következő európai parlamenti felállás kedvezőbb lehet a migrációt ellenző pártoknak. – A paktum veszélyes a demokráciára, de nem az időzítés a legnagyobb baj, hanem hogy kötelezettséget ró a tagállamokra – tette hozzá.

A határvédelem kapcsán jelezte, a migráció az unió nyugati államainál is egyre nagyobb probléma, ezért erre hivatkozva mondják, hogy végre határvédelemre is adnak pénzt, noha ez elenyésző összeg.

 

Reménykeltő tárgyalások

A tárcavezető Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban kifejtette, reményt keltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal.

A miniszter az EU-s pénzekről elmondta, a pénzek folyamatosan érkeznek már, 12 milliárd euróról van szó, és a korábban ismertetett operatív programoknak megfelelően fogják felhasználni.

 

Karácsony kapcsolatai

A friss inflációs adatokról szólva elmondta, az adatok valóban közelítenek az elfogadható három százalékhoz, de az egész éves adatok lesznek meghatározóak, ezzel együtt reméli, hogy ez az év egyre könnyebb lesz a családoknak.

A BKK vezetőjének a járatritkításokkal kapcsolatos, sértő, nagy botrányt kavaró hasonlata kapcsán azt mondta, a kormányból már kirúgták volna. Ismert, a társaság vezetője, Walter Katalin levágandó pulykákhoz hasonlította a fővárosi közlekedést használó utasokat, akiket nem kell megkérdezni az őket hátrányosan érintő döntések előtt.

A Lánchíd-ügy kapcsán közölte, a megrendelő és a kivitelező közti gyanús pénzmozgásokat ki kell vizsgálni, és látszik, hogy az A-Híd és Karácsony Gergely közötti kapcsolat közeli.

 

Orbán Viktor évértékelő beszéde előtt egy nappal tartott Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, megszokottól eltérő időpontban: a szokásos csütörtök helyett pénteken. A témákat előre nem közölték, mindenesetre ez volt az első Kormányinfó, azóta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását, Varga Judit egykori igazságügy-miniszter pedig visszavonult a közélettől.

 

Borítókép: Kormányinfó (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.