Tovább bővül a járóbeteg-irányítási rendszer

A cél, hogy az orvosok jobban tudjanak a betegekre koncentrálni.

Forrás: MTI2024. 02. 12. 11:17
null
Kistarcsa, 2024. január 19. A Járóbeteg Irányítási Rendszer sorszámhúzó kioszkja a rendszerrõl és az idõpontfoglalásról tartott sajtótájékoztatón a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban 2024. január 19-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az országos járóbeteg-irányítási rendszer (JIR) célja, hogy az orvos a munkaidejéből több időt tölthessen a betegek gyógyításával, és kevesebbet kelljen az adminisztrációval foglalkoznia – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Pesterzsébeten.

Rétvári Bence emlékeztetett: novemberben indult el az ország kilencven járóbeteg-szakrendelő intézményében a JIR, amelynek segítségével a betegek különböző szakrendelésekre kaphatnak időpontot.

Pesterzsébeten jelenleg öt, de március elsejétől valamennyi rendelésen működik majd a JIR, és a foglalt időpont megjelenik az EgészségAblak mobilalkalmazásban is. Hozzátette: tervezik a rendszer további bővítését, így az év második felétől mobilalkalmazáson keresztül is lehetséges lesz az időpontfoglalás, -módosítás és -lemondás.

Az országos betegirányítási rendszer a jobb szervezettséget és a hatékonyságot segíti, az időpontegyeztetéssel nem az orvosnak vagy a szakasszisztensnek kell foglalkoznia, így a betegek gyógyítására koncentrálhatnak

– hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári Bence elmondta: már több mint 2,7 millióan töltötték le az EgészségAblak alkalmazást, és 

havonta átlagosan 2,3 millió leletet töltenek le a betegek.

A JIR működésének eddigi tapasztalatairól szólva elmondta: január elseje óta 3,5 millió időpontot „kínáltak ki” az intézmények, leginkább a nőgyógyászati, kardiológiai és szemészeti szakrendelésekre, és most is elérhető 2,9 millió szabad időpont a rendszerben.

– Sajnos a betegek harminc százaléka nem jelenik meg a lefoglalt időpontján, de a lefoglalt időpontok láthatók az EgészségAblak applikációban, így a betegek egy gombnyomással le tudják mondani az időpontjukat, amit más le tud foglalni – tette hozzá Rétvári Bence.

A cél az, hogy mindenki gyorsabban, hamarabb jusson el az orvoshoz, javuljon a rendelők kihasználtsága, és csökkenjen a várakozási idő

 – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte: a digitális fejlesztések az élet számos területén megjelentek, ezért tartotta a kormányzat fontosnak, hogy az egészségügyben is bevezessék, és hamarosan mindenkinek „a zsebében lesz” az összes egészségügyi dokumentuma.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.