Vészesen fogy az ellenzék ideje

Legkésőbb április 13-án el kell kezdeni az előválasztást – mondta Magyar György. A Civil Választási Bizottság elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy szombat délelőtt tárgyalóasztalhoz ülnek az ellenzéki szereplőkkel, hogy kiderüljön, hol lesz szükség előválasztásra. Jelenleg öt olyan fővárosi kerület van, ahol nem sikerült közös polgármesterjelöltet állítani a baloldalon.

2024. 02. 23. 13:21
A 2019-es előválasztás hajrájában: Kerpel-Fronius Gábor, Magyar György és Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton ül tárgyalóasztalhoz a Civil Választási Bizottság (CVB) az érintett ellenzéki pártokkal és jelölő szervezetekkel, jelöltekkel, hogy a fővárosi előválasztási lehetőségekről egyeztessenek. Magyar György, a bizottság elnöke lapunknak elmondta: a találkozás célja, hogy szülessen egy konszenzus, vagy legalábbis legyen egy tiszta kép arról, hol van szükség a CVB-re, hol egyeznek meg a pártok, hol nem, hol van szükség a bizottság közreműködésére. – Mi nem szólhatunk, és nem is akarunk beleszólni az ellenzék ügyeibe, mindössze azt szeretnénk tisztán látni, hogy van-e ránk szükség ez előválasztás lebonyolításában – mondta az ügyvéd.

Mint fogalmazott, 

jelen állás szerint az V., a XII., a XIV., a XXI., valamint a XXII. kerületben lehet előválasztás.

– Ezekben a kerületekben a helyzet az elmúlt hetekben csak bonyolultabb lett. Vannak kerületek, ahol semmi egyezség nem körvonalazódik. Egyes információk szerint néhol a Momentum azt mondja, majd ők megoldják, a DK állítólag húzza az időt, szóval a szombati találkozó részünkről egy helyzetfelmérés – mondta a szervezet vezetője, jelezve, nem tudja követni a bizottság a többször változó álláspontokat. – Az V. kerületben például a Momentum Kerpel-Fronius Gábort indította, majd visszaléptették, és most beálltak Juhász Péter mögé, aki a Kétfarkúak jelöltje volt, de ők már kihátráltak mögüle. Szóval ezek azok a hektikus változások, amelyeket mi nem követünk, mert meghaladja a kompetenciánkat – szögezte le.

Közölte, február 24. szökőnap, a találkozó után lesz, aki marad, lesz, aki „szökik”.

Mi pedig el fogjuk bírálni, hogy ezek után beavatkozunk-e az eljárásba, vagy hagyjuk őket tovább egyeztetni.

– Ez a mi részünkről egy felajánlott segítség, de nem mindenáron akarunk részt venni az ellenzéki döntéshozatalban, a fő cél, hogy egyetlen ellenzéki jelölt maradjon a kormánypárti jelölttel szemben. Nem érheti az a vád a mi tevékenységünket, hogy cserben hagytuk őket, de annak nincs értelme, hogy például két helyen csináljuk, húsz helyen pedig nem.

A szombati találkozón ott lesznek a pártok a Jobbiktól az MSZP-ig, delegáltak, jelöltek, mi pedig felmérjük a helyzetet

– hangsúlyozta az ügyvéd.

Mint mondta, szombaton tiszta képet szeretnének kapni, mert a végén az lesz, hogy nem marad idő az előválasztásra.

Legkésőbb április 13-án el kell kezdeni az előválasztást, mert rá egy héttel indul a kampány, addigra jelöltek kellenek

– közölte. Szerinte egy időpontban kell lennie minden előválasztásnak, erre a technológia és az erőforrás rendelkezésre áll. Kérdés, hogy az érintettek többsége igényt tart-e a Civil Választási Bizottság segítségére. A szervezet az egyeztetés után tájékoztatást ad az eredményről.

Borítókép: A 2019-es előválasztás hajrájában: Kerpel-Fronius Gábor, Magyar György és Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.