Átfogó vizsgálat indult a gyermekvédelmi intézményekben

A gyermekek érdeke a legfontosabb, a pedofilok ellen pedig a leghatározottabban fel kell lépni – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette: a több mint ötszáz intézményben indult vizsgálatnak elsősorban a „látens esetek” felderítése a célja. Leszögezte: amennyiben bármilyen bűncselekmény gyanúja felmerül ezekben az intézményekben, akkor az azonnali feljelentést von maga után, és a rendőrség minden ilyen ügyet büntetőeljárás keretében vizsgál.

2024. 03. 13. 13:03
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. február 29. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 29-én. Az Európai Unió (EU) legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lép életbe Magyarországon március 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatok elsődleges célja, hogy egyetlen gyermekbántalmazási eset se maradjon titokban – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közszolgálati televízió műsorában.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy az elrendelt és a kormányhivatalok, valamint a gyermekvédelmi fenntartók által lefolytatott vizsgálat 530 bentlakásos intézményt érint, és arra terjed ki, hogy milyen volt a panaszok kezelésének módszere, történt-e megfelelő intézkedés, alaposan kivizsgálták-e az adott esetet, komolyan vették-e a bejelentéseket, illetve ha kiderült, hogy történt gyermekbántalmazási eset, akkor nyújtottak-e segítséget a gyermekeknek egyéni vagy csoportos formában.

Ezekben az intézményekben a szülők, nagyszülők nélkül élő gyermekek a legkiszolgáltatottabbak a pedofiloknak, így őket sokkal jobban kell védeni

– húzta alá az államtitkár. Mint mondta, éppen ezért indult el ez a soron kívüli hatósági vizsgálat, hogy ezek az elkövetők ne bújhassanak meg az intézmények falai között, és minden úgy történjen, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Az nem történhet meg, hogy valaki intézményi vezetőként évekig visszaél azzal a hatalmi helyzetével, hogy neki a gyermek kiszolgáltatott, miközben épp a gyermekek segítése lenne a feladata

– fogalmazott. – A gyermekek érdeke a legfontosabb, a pedofilok ellen pedig a leghatározottabban fel kell lépni – mondta, hozzátéve, a több mint ötszáz intézményben indult vizsgálatnak elsősorban a „látens esetek” felderítése a célja. Rétvári Bence leszögezte: amennyiben bármilyen bűncselekmény gyanúja felmerül ezekben az intézményekben, akkor az

azonnali feljelentést von maga után, és a rendőrség minden ilyen ügyet büntetőeljárás keretében vizsgál.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a március elején megkezdett vizsgálatok során eddig 173 gyermekvédelmi intézmény ellenőrzése történt meg. Április végére mindegyiket átvizsgálják, ezt követően állnak majd rendelkezésre az összegző tapasztalatok.

Közölte azt is, hogy ezzel párhuzamosan zajlik az intézmények vezetőinek pszichológiai vizsgálata, és hamarosan benyújtják az új és az eddiginél is szigorúbb második gyermekvédelmi törvényt. Annak megalkotásakor már a mostani vizsgálat során napvilágra kerülő, a gyermekeket veszélyeztető fokozott kockázati tényezőket is figyelembe veszik, így a törvény elfogadását követően már a szigorúbb szabályok alapján kell az eseteket kivizsgálni – közölte. 

A kormány a törvényjavaslat parlamenti vitájában nyitott a módosító indítványokra

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az államtitkár a legfontosabbnak a megelőzést tartja, ugyanakkor ha egy eset megtörtént, akkor következik a teljes körű kivizsgálás és az érintett gyermekek számára nyújtandó segítségnyújtás.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőit érintő pszichológiai vizsgálatokkal kapcsolatban az államtitkár beszámolt róla, hogy az a jelenlegi és a későbbiek során hivatalba lépő vezetőket is érinti, és ennek során vizsgálják egyebek között a vezetői képességeket, a stressztűrő képességeket, hogy van-e az illetőnek valamilyen szexuális devianciája, szerencsejáték-, alkohol- vagy drogfüggősége, milyen a konfliktuskezelő képessége, képes-e jó döntéseket hozni.

Ha egy vezető nincs szakmailag és emberileg sem megfelelő szinten, akkor az egész intézmény veszélyben van

– hangsúlyozta. Hozzátette: ezt a vizsgálatot is egy kétszintű rendszerben végzik, és ha az általános vizsgálat során kiderül, hogy baj van, „ha a piros lámpa kigyullad”, akkor még képzettebb szakemberek vizsgálják meg, hogy az illető alkalmas-e arra, hogy egy ilyen intézményt vezessen.

A gyermekeknek biztonságban kell lenniük, a bentlakásos intézményeket vezetőknek biztosan olyan életet kell élniük, ami nem veszélyezteti őket, sőt segíti a minél teljesebb életüket

– hangoztatta az államtitkár.

Rétvári Bence a Kossuth rádió reggeli műsorában többek között arról beszélt, hogy a vizsgálatokat minden állami, civil és egyházi fenntartású intézményben soron kívül elvégzik, és elérendő célként hangsúlyozta, hogy minden létező kiskaput bezárjanak. Felhívta figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv szigorításának köszönhetően kormányzásuk kezdete óta sikerült megnyolcszorozni a börtönbe kerülő pedofil bűnelkövetők számát, ez az akkori 81-hez képest ma 663 börtönben ülő pedofilt jelent.

A szigorra azért van szükség, mert a gyermekek akkor vannak biztonságban, ha a pedofilok börtönben vannak

– hangsúlyozta. Rétvári Bence emlékeztetett: a gyermekvédelmi törvényt a magyar baloldal támadta meg az Európai Uniónál, ennek következtében pedig kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben.

Az államtitkár „az abszurdum abszurdumának” nevezte, hogy emiatt nem lehet hozzájutni 12 milliárd forintnyi olyan uniós fejlesztési forráshoz, amelyet a gyermekvédelmi intézményekre, azok biztonságára fordítanának.

– Ezt természetesen hazai forrásokból már biztosították, ezzel mostanra megháromszorozódott a gyermekvédelmi intézményekre fordított összeg, így erre összességében már mintegy 120 milliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.