A börtönkoszt is jól vizsgázott a szakácsversenyen

Húsmentes, háromfogásos ebédet kellett készítenie a versenyzőknek, mindössze 850 forintból.

2024. 03. 20. 15:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyalmos tojás, rögös túró, cékla és jonatánalma – ezeket az alapanyagokat kellett felhasználnia a szakácsoknak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, és egy háromfogásos ebédet készíteniük. A résztvevők ráadásul nem használhattak édesítőszereket, ízfokozókat és élelmiszer színezékeket sem, de tilos volt az állati eredetű termékek felhasználása is, és az összetevők ára sem haladhatta meg a nettó 850 forint/főt.

Az ételek elkészítésérére összesen négy órát kaptak a szakácsok. A fenntartható közétkeztetés népszerűsítése céljából megrendezett verseny döntőjébe négy büntetés-végrehajtás (bv) területéről érkező csapat is bejutott, akik – miután a zsűri is jóllakott – három ezüst- és egy bronz fokozattal érkeztek haza.

A versenyzőknek a rögös túrót is fel kellett használniuk az egyik fogáshoz

A versenyfelkészülésról a BvOP elárulta, a csapatokat egy mentor is figyelemmel kísérte, aki a kóstolást követően megosztotta benyomásait az elkészült ételekről és tanácsokkal látta el a csapatot a döntőre vonatkozóan.

A felkészülést a személyi állomány is segített az ételek tesztelésében, a próbafőzések alkalmával ők is megkóstolhatták a menüt, amely nagy sikert aratott.

– A bv-s csapatok egy irányítóból, egy szakácsból, két segítőből álltak össze, akik reggeltől azon dolgoztak, hogy verseny utolsó megmérettetésén a legjobbat nyújtsák. Az országos döntőben harminc adag étel tálalásakor azon igyekeztek, hogy a legfinomabb ételeket tudják bemutatni nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség számára is – idézte fel a verseny részleteit Makula György. A BvOP kommunikációs vezetője arra is kitért, a felkészülés során a bv gazdasági társaságai biztosították az alapanyagokat.

 

– A hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottság közel százszázalékos, ami azt jelenti, hogy fogvatartotti munkáltatással a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtöneink konyháinak működését nagymértékben segíti – emlékeztetett, kiemelve, hogy csak 2023-ban több mint 305 tonnányi csirkehúst és több mint 420 tonna sertéshúst dolgoztak fel a büntetés-végrehajtás húsüzemeiben. 

– A bv intézetek tészta és pékáruval történő teljes ellátása is a belső ellátást dicséri: mintegy 300 féle pékáruból több mint 581 tonnát, míg tésztafélékből mintegy 316 tonnát gyártottunk 2023-ban – tette hozzá Makula György.

A jonatánalma, mint alapanyag ebben a pitében kapott helyett

Borítókép: A Közétkeztetési Szakácsverseny versenyhajrájában a bv egyik csapata (Fotó: BvOP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.